Statul riscă un conflict cu proprietarii de "duty-free"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abrogarea ordonanţei care a desfiinţat unităţile de pe graniţele non-UE deschide calea apelurilor în instanţă Odată cu aderarea României la UE, au fost desfiinţate aproape toate

Abrogarea ordonanţei care a desfiinţat unităţile de pe graniţele non-UE deschide calea apelurilor în instanţă

Odată cu aderarea României la UE, au fost desfiinţate aproape toate magazinele în care se comercializează produse fără taxe vamale - "duty-free". Ordonanţa în baza căreia s-au închis aceste unităţi a fost abrogată, astfel că proprietarii ar putea cere statului despăgubiri. Problema va fi tranşată, astăzi, la Bruxelles.

De fapt, principiul după care sunt reglementate aceste magazine este acela că produsele comercializate pot ieşi fără taxe din spaţiul comunitar, dar nu pot să intre în acelaşi regim. Prin urmare, ar fi trebuit să fie desfiinţate doar magazinele de pe graniţele interne ale Uniunii Europene, iar cele de pe graniţele non-UE să poată funcţiona doar pentru clienţii care părăsesc spaţiul comunitar.

Aceasta este, de fapt, şi ideea centrală a noului act normativ, adoptat recent, prin care a fost abrogată ordonanţa ce desfiinţa toate unităţile duty-free. Putem spune, deci, că s-a făcut dreptate, dar această "erată" legislativă are şi un efect colateral: proprietarii magazinelor în cauză pot considera că le-au fost desfiinţate abuziv unităţile şi, în consecinţă, pot acţiona statul în judecată pentru a cere despăgubiri.

Surse din rândul oamenilor de afaceri astfel afectaţi ne-au declarat, ieri, că acum se fac calcule pentru a se stabili în ce cuantum vor fi cerute despăgubirile.

Despăgubiri pentru şase luni de inactivitate

De partea cealaltă, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, este aşteptat să prezinte, astăzi, un amplu raport în această chestiune. El a declarat că va fi analizată compatibilitatea legislaţiei duty-free cu reglementările europene şi că, în cazul în care se va constata că aceasta cuprinde prevederi contrare regulilor UE, va căuta o soluţie împreună cu parlamentul.

În momentul de faţă, Ministerul Finanţelor şi Economiei are în "portofoliu" 117 licenţe atribuite pentru societăţile comerciale care îşi desfăşoară activităţile în regim de duty-free. Majoritatea dintre acestea dispuneau de un termen maxim de autorizare noiembrie 2007 şi lucrau în regim de franciză. Instabilitatea reglementărilor legislative a făcut însă ca majoritatea proprietarilor de magazine să adopte o atitudine de expectativă, aşteptând o soluţie finală din partea statului. "Din câte am înţeles, s-ar fi hotărât că poţi desfăşura activitate de duty-free pe graniţele extracomunitare.

Nu trebuie să uităm faptul că Grecia şi Bulgaria deţin duty-free, dar la ei nu s-a pus problema desfiinţării magazinelor. Pot spune cu siguranţă că, pentru cele aproape şase luni de inactivitate, majoritatea proprietarilor de duty-free vor acţiona statul în judecată, pentru a cere daune financiare. Ceea ce ştiu este că se fac calcule pentru a vedea la ce nivel s-ar situa pierderile suferite de societăţile comerciale cu magazine duty-free. Oricum, va trebui să dăm drumul din nou la treabă pentru că nu putem să ne comportăm diferit faţă de greci sau bulgari, spre exemplu", a declarat ieri, pentru "Adevărul", Stelian Grosu, fost proprietar de duty-free în zona trecerii de frontieră Negru Vodă, judeţul Constanţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite