Statul, dator către firme cu două miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul, dator către firme cu două miliarde de euro
Statul, dator către firme cu două miliarde de euro

Instituţiile publice şi autorităţile locale au „uitat“ timp de mai bine de opt luni să-şi onoreze obligaţiile de plată faţă de companii. Liderii industriaşilor acuză ordonatorii de credite că din luna martie nu au mai decontat nicio lucrare publică şi nu au mai făcut nicio plată către partenerii privaţi.

Citiţi şi:

La începutul anului 2009, noul Guvern anunţa ca măsură urgentă de combatere a crizei plata cu prioritate a datoriilor statului către companii. În martie, problema fusese oarecum rezolvată, dar de atunci „statul nu a mai făcut nicio plată către companiile către care are datorii, şi suntem deja în luna noiembrie“, ne-au declarat ieri liderii Uniunii Generale a Industriaşilor din România – UGIR-1903.

Penalităţi da, compensări ba

Reprezentanţii industriaşilor spun că, în timp ce autorităţile aplică penalităţi usturătoare contribuabililor care nu-şi plătesc la timp datoriile, întârzierile de plăţi ale statului către firme nu pot fi nici măcar compensate cu sumele datorate.

„Firmele au executat tot felul de lucrări pentru instituţiile publice, dar banii pentru acele lucrări întârzie să vină, fapt care aduce tot mai multe companii în faţa falimentului. Am cerut să ni se compenseze acele sume cu datoriile pe care noi le avem către stat, însă suntem sistematic refuzaţi, ceea ce e absurd“, au mai spus liderii patronali.

Industriaşii ameninţă că vor bloca bugetul

Conducerea UGIR-1903 avertizează, într-un comunicat, că va bloca proiectul de buget pe 2010, dacă acesta nu va fi discutat şi cu partenerii sociali – sindicatele şi patronatele. De altfel, la întrevederea patronatelor cu delegaţia FMI, membrii misiunii în România au spus că Acordul cu Fondul este „o schiţă care trebuie completată de patronate şi de sindicate, împreună cu Guvernul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite