Statul, mână largă cu evaluatorii de case naţionalizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a risipit sute de mii de euro pe an
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a risipit sute de mii de euro pe an

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a îmbogăţit cu aproape un milion de euro 14 firme de evaluare cărora le-au fost repartizate pe bandă rulantă dosare de despăgubire.

Aproape un milion de euro din bani publici au fost direcţionaţi, în doi ani, în conturile a 14 firme de evaluare cărora le-au fost repartizate cu dedicaţie dosare de plată a despăgubirilor pentru foşti proprietari de imobile naţionalizate. Aceasta este principala concluzie a unui raport de audit realizat de Ministerul Finanţelor la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Auditul cerut de actualul preşedinte al ANRP, Dorina Danielescu (fost procuror DIICOT), se referă la perioada 2010 - 2011, când instituţia a fost condusă de Crinuţa Dumitrean (preşedinte) şi Remus Baciu (vicepreşedinte, arestat pentru trafic de influenţă).

Selecţie pe ochi frumoşi

Auditorii au descoperit o sumedenie de nereguli în modul în care fosta conducere a autorităţii a gestionat banul public la atribuirea de contracte către furnizorii de servicii, în modul în care au fost achitate despăgubiri către foşti proprietari, dar mai ales în modul în care au selectaţi şi remuneraţi evaluatorii. „În 2010 şi în 2011, cele mai mari sume plătite de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor pentru serviciile de evaluare a proprietăţilor au fost achitate cu precădere către aceleaşi societati de evaluare sau evaluatori - persoane fizice autorizate", se arată în raportul Ministerului Finanţelor.

Potrivit auditorilor, 14 firme specializate în evaluare au primit de la ANRP 86% din plăţile făcute în 2010 şi 77% din plăţile făcute în 2011, plăţi ce totalizează aproape 4,7 milioane de lei (peste un milion de euro). Selecţia acestor firme s-a făcut ,,cu încălcarea legii", subliniază autorii raportului. Astfel, legea prevede că dosarele de despăgubire sunt atribuite evaluatorilor, în mod aleatoriu, de Comisia Centrală de Stabilire a Despăgubirilor din cadrul ANRP. Cu toate acestea, evaluatorii au fost selectaţi de consilierul ANRP care asigura relaţia cu ei.

Aşa se face că prima în topul firmelor care au primit anual zeci de mii de euro de la ANRP este societatea Inco Consulting, din Timişoara, care a încasat, în doi ani, 615.819 lei (140.000 de euro). Firma este deţinută integral de Mihai Bojincă, fostul preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România.

O altă firmă aflată în topul celor mai bine plătiţi evaluatori în 2010 şi 2011 este Romcontrol SA, din Bucureşti, care a încasat în total, în 2010 şi în 2011, 580.000 de lei (130.000 de euro). Romcontrol SA este condusă, din funcţia de preşedinte - director general, de Cristian Paul, soţul Andreei Paul Vass - consilier pe probleme economice al fostului premier Emil Boc, în prezent, consilier al premierului Mihai Răzvan Ungureanu.

Tariful maxim, onorariul corect

Auditorii mai subliniază în raport că oficialii ANRP s-au mulţumit să le plătească evaluatorilor onorariile maxime fără să-şi bată capul să negocieze preţul serviciilor oferite de aceştia. ,,Onorariile maximale acordate evaluatorilor autorizaţi, persoane fizice sau juridice, în vederea efectuării raportului de evaluare a imobilelor sunt stabilite în cuantumuri maxime: teren intravilan - 150 euro / construcţie demolată - 250 euro",conchid specialiştii Ministerului Finanţelor. 

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite