Statul ar putea să majoreze capitalul social al Fondului "Proprietatea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi vom afla care este banca unde foştii proprietari se vor putea duce să-şi ridice titlurile de participare la Fondul "Proprietatea". Preşedintele acestei instituţii, Nicolae Ivan,

Astăzi vom afla care este banca unde foştii proprietari se vor putea duce să-şi ridice titlurile de participare la Fondul "Proprietatea". Preşedintele acestei instituţii, Nicolae Ivan, precizează că valoarea portofoliului - aproximativ 4 miliarde euro - se va păstra, indiferent de evoluţia în plan economic a societăţilor componente.
- Domnule preşedinte, în ce stadiu se află aplicarea legii de funcţionare a Fondului "Proprietatea"?
- Vom merge în paralel cu mai multe etape ale constituirii şi administrării portofoliului. Pe 20 ianuarie, vom selecta banca la care beneficiarii urmează să se adreseze pentru a obţine certificatele de proprietate. Ei trebuie să depună documentaţia până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2006. Săptămâna viitoare vom deschide licitaţia internaţională pentru desemnarea consultantului legal şi a unui manager de fond şi vom închide licitaţia în urma căreia va fi selectat intermediarul financiar.
- Câţi beneficiari are Fondul "Proprietatea"?
- Încă nu se ştie cu exactitate. Între noi se vehiculează cifre între 120.000 şi 180.000 de persoane. Răspunsul corect îl vom primi de la justiţie şi de la comisiile care aprobă cererile depuse în vederea retrocedării.
- Puteţi garanta siguranţa valorii acestor certificate, având în vedere riscurile la care sunt expuse societăţile componente?
- În primul rând, trebuie să precizez că valoarea nominală a unei acţiuni este de 1 RON, şi aceasta va fi ceea ce va primi proprietarul, indiferent de momentul intrării în posesie a pachetului, şi de valoarea de piaţă a portofoliului la acel moment. Beneficiarii vor primi acţiuni calculate la nivelul întregului coş al societăţilor componente, astfel că eventualul faliment al unora dintre ele nu va afecta valoarea acţiunilor. În plus, fondul va fi listat atât la Bucureşti, cât şi pe pieţele internaţionale. Încă de pe acum, interesul străinilor este deosebit de crescut faţă de Fondul "Proprietatea", ceea ce înseamnă că, în orice moment, acţionarii - foştii proprietari îndreptăţiţi - îşi vor putea vinde rezonabil participaţiile.
- Ce se va întâmpla dacă numărul cererilor şi valoarea astfel revendicată vor fi mai mari decât echivalentul portofoliului?
- Statul va aduce alte active în Fond, majorându-i capitalul social.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite