Statul simulează reducerea datoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul simulează reducerea datoriilor
Statul simulează reducerea datoriilor

Autorităţile locale, instituţiile autofinanţate şi companiile de stat cheltuiesc tot ce administraţia centrală reuşeşte să economisească. FMI a transmis, vineri, că nu a primit date privind arieratele statului la sfârşitul lunii septembrie, dar că „cel mai probabil“ reducerea lor nu s-a realizat.

În condiţiile în care delegaţia FMI nu a primit datele privind reducerea datoriilor statului nici la prima evaluare, era de aşteptat ca acest lucru să se producă la a doua evaluare.

Chiar dacă aceasta nu s-a încheiat în mod oficial, autorităţile române erau datoare să demonstreze că au reuşit să ţină sub control cheltuielile autorităţilor locale şi ale companiilor de stat. Totodată, instituţiile publice trebuiau să arate măcar semne că datoriile către companii sunt plătite.

Autorităţile române s-au angajat, prin scrisoarea de intenţie suplimentară din vară, să reducă arieratele la nivelul anului trecut până la sfârşitul lunii septembrie. La finele anului trecut, arieratele erau de 1,06 miliarde de lei. În iunie 2009, acestea depăşeau cu 490 de milioane de lei nivelul din 2008. Cum derogarea pentru finele lunii iunie a fost acceptată, ar fi trebuit ca reducerea de 490 de milioane de lei să fie îndeplinită în septembrie.

ÎMPRUMUTURI MASIVE

Instituţiile publice şi autorităţile locale nu şi-au mai onorat obligaţiile de plată faţă de companii din luna martie, potrivit UGIR 1903. Astfel, statul era dator în septembrie către firme cu două miliarde de euro.

Deşi nu şi-au mai plătit lucrările, autorităţile locale au continuat să se împrumute. În primele luni ale anului, acestea au fost creditate de băncile interne, dar şi de cele externe, cu peste 217 milioane de euro. Mai mult, restanţele celor zece companii de stat – „monitorizate“ ca urmare a angajamentelor faţă de FMI – au ajuns, la sfârşitul lunii septembrie, la 6,41 miliarde de lei.

Cel mai mare datornic a rămas Compania Naţională a Huilei (CNH), cu obligaţii restante de 3,64 miliarde de lei, în creştere cu 7,6% faţă de suma anunţată la finele lunii iunie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite