Statul continuă să cumpere apă chioară pe post de vaccin antipestă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile europene de medicină veterinară au confirmat, într-un fel, dezvăluirile din "Adevărul", potrivit cărora în România pesta porcină se tratează cu apă chioară pe post de

Autorităţile europene de medicină veterinară au confirmat, într-un fel, dezvăluirile din "Adevărul", potrivit cărora în România pesta porcină se tratează cu apă chioară pe post de vaccin din import. Statul român continuă, însă, seria acestor achiziţii păguboase, cheltuind inutil milioane de euro.

La data de 9 aprilie 2008, Agenţia Europeană de Medicină (EMEA), cu sediul la Londra - divizia de Inspecţii Veterinare - era înştiinţată, într-un raport, că vaccinul tip marker administrat în România pentru tratarea pestei porcine este total neadecvat.

Cu toate acestea, la 14 aprilie, statul român a mai comandat un lot de 500.000 de doze din aceeaşi substanţă, în vederea continuării controversatului program antipestă, iniţiat în anul 2006. Concret, compania Intervet Romania SRL a cerut livrarea unui nou lot de 500.000 de doze de vaccin tip marker către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), respectiv Institutului pentru Controlul Produselor Biologice Veterinare şi Medicale.

Substanţa trebuia retrasă de pe piaţă

Solicitarea, parvenită Comisiei Europene la 14 aprilie, are drept bază juridică un contract încheiat în 2006 sub titulatura "SANCO/2006/04/SI2.453715", potrivit documentelor pe care le deţinem. Asta în condiţiile în care, cu doar câteva zile în urmă, într-un raport remis chiar Intervet, compania era avertizată că respectivul vaccin "a ratat testele de potenţă" şi că stocul rămas nevândut din această substanţă a fost "pus în aşteptare şi carantină".

De asemenea, autorii raportului propun "rechemarea tuturor loturilor aflate în prezent pe piaţă la nivel de veterinar/utilizator individual". Cum se explică faptul că statul român, prin ANSVSA, continuă să cumpere astfel de substanţe? Procurorii DNA au emis deja o documentaţie din care reiese că importatorul are strânse legături (chiar de rudenie) cu persoane din conducerea autorităţii...

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite