Statul păsuieşte cu doi ani companiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul păsuieşte cu doi ani companiile
Statul păsuieşte cu doi ani companiile

Firmelor care au beneficiat la privatizare de ajutoare de stat li se va prelungi perioada de finalizare a investiţiilor cu doi ani. Schema de ajutor de stat propusă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va fi valabilă doar până la sfârşitul lui 2010.

Companiilor care au beneficiat de ajutoare de stat, în urma privatizării, prin care sunt obligate să deruleze programe de restructurare şi de investiţii, li s-ar putea prelungi perioada de finalizare cu doi ani.

Cererea a scăzut dramatic

„Proiectul de ordonanţă de urgenţă îşi propune extinderea, la solicitarea motivată a operatorilor economici, a perioadei de implementare a măsurilor din programele de restructurare şi de investiţii, cu o perioadă de maxim doi ani faţă de termenul final aprobat, fără să se modifice cuantumul ajutorului de stat şi fără a se acorda alte ajutoare de stat, neprecizate în aprobările iniţiale“, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă publicată pe site-ul Autoritatăţii pentru

Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Durata sistemului de ajutor de stat este de doi ani, respectiv perioada 2009-2010, interval în care firmele pot solicita extinderea duratei de implementare a programelor de restructurare sau de investiţii.

Conform declaraţiilor preşedintelui AVAS, Mircea Ursache, peste 3.000 de societăţi sunt în dificultate financiară din cauza crizei, o parte dintre acesta putând trece pe profit în 2010 sau 2011. Ursache a explicat că în această situaţie se află companii din majoritatea sectoarelor economice.

Doar 50% din obligaţii au fost îndeplinite

„Toate au dificultăţi, Oltchim, Sidex, Electroputere, Imun Medgidia, companii din industria constructoare, din industria chimică, sunt companii din întreaga industrie românească”, a explicat Ursache.

Strategia AVAS este de a le menţine în activitate pe cele viabile, până ce efectele crizei se vor diminua şi vor beneficia din nou de comenzi. „În perioada actuală nu sunt comenzi, însă din 2010 vor exista“, adaugă preşedintele AVAS.

Faţă de obligaţiile asumate prin contractele de privatizare, AVAS precizează că investiţiile tehnologice confirmate în intervalul 1992-2008 s-au ridicat la 207 milioane euro, faţă de un volum angajat de 1,1 miliarde euro, în timp ce capitalul de lucru vărsat a fost de 34,7 milioane euro, de două ori mai puţin decât volumul asumat prin contractele de privatizare, de 76,5 milioane euro.

În domeniul conformării la normele de mediu, nu s-au realizat investiţii decât de 21,5 milioane de euro faţă de un volum angajat de 36,4 de milioane de euro. AVAS monitorizează, în prezent, peste 3.700 de contracte de vânzare-cumpărare de acţiuni, pentru aproximativ 3.300 de firme privatizate. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite