Statul nu poate fi absolvit de vina răspândirii gripei aviare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină criză a gripei aviare, două ferme din judeţul Braşov au trimis la comercializare, în mai multe judeţe ale ţării, tone de carne infestată cu H5N1. Cum a fost posibilă o asemenea

În plină criză a gripei aviare, două ferme din judeţul Braşov au trimis la comercializare, în mai multe judeţe ale ţării, tone de carne infestată cu H5N1. Cum a fost posibilă o asemenea breşă în sistemul de control sanitar-veterinar am încercat să aflăm de la preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van. El spune că nu lipsa unui medic veterinar particular în cadrul unităţilor incriminate a favorizat distribuirea acelor produse, ci neglijenţa controlorilor care ar fi trebuit să ţină sub observaţie activitatea din fermele braşovene.
- Este obligatorie angajarea cu contract permanent a unui medic veterinar pe lângă fermele avicole?
- Nu e obligatorie, doar fermele mari, integrate, au medici angajaţi, în unele cazuri chiar câte doi. La fermele mici, cu două-trei hale (cum ar fi cea de la Codlea), angajarea unui medic privat nu se justifică. Acestea trebuie doar să-şi arondeze un medic, de la circumscripţia în raza căreia funcţionează. În schimb, veterinarii angajaţi ai statului au obligaţia de a supraveghea activităţile din toate unităţile, mai ales la cele cu profil avicol
- Asistenţa de stat trebuie, aşadar, asigurată independent de existenţa uneia private. Cum trebuie să procedeze medicul de circumscripţie?
- Medicul este plătit de stat ca să ţină sub control calitatea produselor din punctul de vedere al siguranţei sanitar-veterinare şi, în baza analizelor efectuate, să elibereze sau nu certificatul necesar pentru autorizarea comercializării. În cazurile semnalate, statul nu este absolvit de vină şi nu ar putea fi absolvit nici chiar dacă respectivele unităţi aveau un medic privat angajat permanent.
- Ce pierderi credeţi că vor avea ceilalţi crescători de păsări, în urma acestui scandal?
- Abia de mâine (astăzi n.n.) se vor cunoaşte adevăratele pierderi, pentru că mai sunt încă în curs de livrare destule comenzi. E clar că va scădea cererea. Până în prezent, gripa aviară a provocat crescătorilor de păsări pierderi de 1.800 miliarde de lei vechi, cauzate de scăderea preţurilor, lipsa exporturilor şi creşterea costurilor generate de stocaj şi dezinfecţie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite