Staţiunile balneare, distruse de privatizările „discutabile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiunile balneare, distruse de privatizările „discutabile“
Staţiunile balneare, distruse de privatizările „discutabile“

Privatizările de la începutul anilor ’90 au adus staţiunile balneo-climaterice din România într-o stare deplorabilă, crede ministrul Turismului.

Elena Udrea a anunţat că cel mai rău stă staţiunea Băile Herculane.

Contractele de privatizare au fost câştigate de către oameni care nu aveau activităţi în turism, lucru care a dus la degradarea staţiunilor balneare. Aceste persoane sau companii au avut ocazia de a cumpăra pe nimic hotelurile pe care apoi le-au pus gaj pentru a obţine finanţări. Aşa s-a ajuns ca staţiuni întregi să moară", a declarat ministrul turismului, în cadrul Conferinţei internaţionale de stabilire a strategiei în turismul balnear.

„Cea mai gravă situaţie este la Băile Herculane“ a consider Elena  Udrea. Aceasta a adăugat că România şi-a pierdut, în timp, turiştii fideli din Germania sau din Israel ai staţiunilor de tratament. „Sarcina noastră este de a transforma turismul pentru bolnavi în turism balnear, de tip spa, cum se practică în toată lumea, care să se adreseze tuturor categoriilor de vârste“ , a punctat oficialul din turism. Potrivit acesteia, strategie turismului balnear va fi gata pînă la sfîrşitul acestui an.

Peste 60% din bilete, prin casa de pensii

Aproximativ 60% din biletele pentru tratament în staţiunile balneare sunt derulate prin Casa Naţională de Pensii. „În urma investiţiilor realizate şi care se vor mai face, vrem să atragem şi tinerii la odihnă şi tratament, pentru că nu trebuie să aşteptăm bătrâneţea, pensia, ca să mergem într-o staţiune balneoclimaterică“, a declarat, recent, Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR).

Acesta  şi-a exprimat dorinţa de a putea coopta în programele de turism şi casele de asigurare medicală, precum şi casele de pensii private, pentru a putea distribui şi aceste instituţii bilete în staţiunile de tratament. România dispune de o capacitate de 30.000 de locuri de cazare în staţiunile de tratament.

Tratamente la preţ redus

În cazul în care vreţi să beneficiaţi de reduceri, puteţi alege ofertele incluse în programele „O săptămână de refacere în staţiunile balneare“ şi „Decada balneară“. Programele vor fi derulate în perioada 1 octombrie – 15 decembrie. Prin acestea puteţi petrece o săptămână sau zece zile într-o staţiune de tratament, la hoteluri de maximum trei stele, la preţuri cuprinse între 200 de lei şi 750 de lei de persoană pe sejur.

Totodată, Casa Naţională de Pensii acordă, în acest an, 217.231 de bilete de tratament în staţiuni balneoclimaterice, în valoare de 318,7 milioane lei, care vor fi distribuite prin casele teritoriale de pensii. Un bilet pentru pensionari costă jumătate din cuantumul total net cuvenit al drepturilor de pensie, din luna anterioară a sejurului de tratament balnear.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite