Statele europene joacă alba-neagra cu FINUL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

sunt profund neliniştiţi de "succesul" Hezbollahului în război, determinat şi de gesturile necugetate ale Tsahal.Franţa şi Italia îşi revizuiesc ofertaDupă entuziasmul care a urmat

sunt profund neliniştiţi de "succesul" Hezbollahului în război, determinat şi de gesturile necugetate ale Tsahal.

Franţa şi Italia îşi revizuiesc oferta
După entuziasmul care a urmat adoptării Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate în ce priveşte completarea FINUL (Forţa Interimară a ONU în Liban), s-a înregistrat un recul în poziţia multora dintre ţări care, iniţial, se arătaseră darnice cu ofertele. Cazul cel mai semnalat este al Franţei, care, de la substanţialele cifre avansate la început, a ajuns la 200 de militari. Preşedintele Jacques Chirac vrea un "echilibru indispensabil al repartiţiei contingentelor" FINUL. El n-a ezitat să vorbească la telefon cu Kofi Annan, secretarul general al ONU, şi cu premierii Italiei, Turciei şi Finlandei, urmărind necesitatea precizării rapide a misiunilor Forţei, a regulilor de angajare a ei, ierarhia comandei şi mijloacele ei. şi Italia şi-a revizuit în jos cifra anunţată la început: nu vor mai fi 3.000 de persoane, ci 2.000-2.200 şi o forţă navală restrânsă. şi Turcia ar vrea să contribuie la FINUL; ea ar trimite între 600 şi 1.500 de militari. La rândul ei, Grecia s-a arătat dispusă să participe la misiune, oferind doar o forţă navală. În acest sens, ministrul grec de externe, Dora Bakoyannis, va efectua un turneu în regiune. În fine, în zonă va veni şi Kofi Annan, în vreme ce Malaysia, Indonezia, Bangladesh şi Bulgaria şi-au oferit şi ele serviciile. Dar ambasadorul israelian la ONU, Dan Gillerman, spunea că "e dificil, dacă nu de neconceput, ca la FINUL să participe ţări care n-au recunoscut oficial statul evreu".

Comandouri israeliene dau greş în Valea Bekaa
Crearea unei forţe FINUL întărite e dificilă şi din cauza încălcării armistiţiului de către Israel. Deşi premierul libanez Fouad Siniora a calificat gestul drept o "crimă împotriva umanităţii", omologul lui israelian, Ehud Olmert, l-a apărat, susţinând că s-a vizat împiedicarea aprovizionării cu arme a Hezbollah. Operaţiunea a avut loc sâmbătă, în zori, în Valea Bekaa, în satul Budai, aflat la 15 km vest de Baalbeck. Comandouri israeliene l-au căutat pe şeicul Mohammad Yazbeck, trezorierul Hezbollahului. Localnicii susţin că israelienii purtau uniforme ale armatei libaneze şi vorbeau araba, dar, la un punct de control al Hezbollah, au fost trădaţi de accentul lor. S-au declanşat lupte în urma cărora un ofiţer, comandantul comandoului după cum se pare, a fost ucis. Surprinzător de repede, cenzura a autorizat presa să-i dezvăluie identitatea, în vreme ce, pe de o parte, analiştii susţin că operaţiunea s-a soldat cu un fiasco, iar, pe de altă parte, ea a tensionat serios un climat care numai liniştit nu era.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite