Statele-cheie, ultima şansă a lui McCain

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama conduce în mai multe state câştigate de preşedintele Bush în 2004. Colorado, Florida, Indiana, Missouri, Nevada sau North Carolina sunt statele americane care ar putea întoarce rezultatul preconizat de sondaje.

Cei doi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite, democratul Barack  Obama şi republicanul John McCain, se luptă pe ultima sută de metri a campaniei electorale pentru câştigarea unor state considerate esenţiale de către analiştii americani.

Democratul conduce detaşat în preferinţele electoratului american, însă rezultatul alegerilor nu este decis, arată analiştii independeţi de la Washington. Aceştia susţin că John McCain ar putea întoarce la urne rezultatul preconizat de sondaje, dacă va reuşi să îşi adjudece câteva state-cheie, importante pentru numărul mare de electori.

Barack Obama se află în prezent pe prima poziţie în toate statele câştigate de democratul John Kerry în 2004, dar şi în câteva state câştigate atunci de George W. Bush.

Miza pe electori

Statele care oferă un număr mare de electori sunt extrem de importante datorită sistemului electoral american. Astfel, pentru ca un candidat să ajungă la Casa Albă are nevoie de 270 de electori, pentru a obţine victoria în Colegiul Electoral.

Preşedintele este ales nu în funcţie de numărarea absolută a voturilor, ci dacă obţine majoritatea în Colegiul Electoral. Acesta este format din 538 de membri, alocaţi în toate cele 50 de state şi în Districtul Columbia, conform proporţiei reprezentării acestora în Congres. Toate statele, cu excepţia statelor Maine şi Nebraska, acordă voturile candidatului care obţine cele mai multe sufragii la urne.

Statele-cheie

Analiştii americani susţin că alegerile ar putea fi decise de câteva state, importante datorită numărului mare de electori.
Primul pe listă este Colorado, care oferă nouă voturi ale electorilor. Kerry l-a învins pe Bush aici, în 2004, cu 52 de procente la 47. În prezent, Obama are un avans de 12 puncte în faţa candidatului republican. Analiştii nu se aşteaptă aici la surprize de ultim moment, statul fiind democrat prin tradiţie.

Următorul stat-cheie este Florida, celebru pentru refacerea numărătorii voturilor, la alegerile din 2000. Statul oferă 27 de electori. În 2004, Bush l-a învins pe Kerry cu 52 de procente la 47. Florida este un stat tradiţional republican, majoritatea votanţilor fiind în vârstă. Ultimele sondaje sunt contradictorii.

Indiana deţine 11 electori. Bush l-a învins aici pe Kerry cu un avans de 20 de procente. Ultimul candidat democrat care a câştigat în acest stat a fost Lyndon Johnson în 1964. Ultimul sondaj îl aşeza pe McCain pe primul loc cu un avans de şase procente.

Ohio, stat ce deţine 20 de electori, a votat masiv cu Bush, în 2004. Statul este foarte important pentru McCain, deoarece niciun candidat republican nu a câştigat vreodată Casa Albă fără a fi câştigat şi acest stat. Cei doi candidaţi sunt daţi pe rând drept câştigători ai sondajelor.

New Mexico, care deţine cinci electori, este un stat republican prin tradiţie, însă McCain va avea de înfruntat aici un important electorat hispanic. 

Nevada deţine cinci electori şi a fost câştigat de republicani în opt din ultimele 10 alegeri prezidenţiale. Ca şi în New Mexico, electoratul latino s-ar putea dovedi, însă, decisiv pentru victoria lui Obama.  Pennsylvania, cu 21 de electori, va fi aproape sigur câştigat de democrat. O situaţie contrarie o întâlnim în Virginia, unde niciun democrat nu a mai câştigat din 1964. 

Atentat eşuat

Două persoane, ce se descriu drept neonazişti, au fost prezentate ieri în faţa unui tribunal american, sub acuzaţia de a fi încercat să-l asasineze pe Barack Obama. Paul Schlesselman şi Daniel Cowart au plănuit să ucidă mai multe persoane de culoare, printre care şi pe candidatul democrat. Autorităţile americane i-au catalogat drept  “amatori”.

“Cele 13 chei ale Casei Albe”

Un istoric american a pus la punct un sistem matematic pentru a determina viitorul preşedinte al SUA, bazat pe analiza alegerilor prezidenţiale din perioada 1869-1980, numit “Cele 13 chei ale Casei Albe”. Sistemul ar permite prezicerea exactă a candidatului învingător la votul popular. Sistemul, care face obiectul unei cărţi publicate în 1990, anunţă anul acesta victoria lui Obama.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite