Statele Unite oferă întăriri pentru Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu aproape o lună înainte de învestirea preşedintelui ales Barack Obama, Washing­tonul confirmă că războiul din Afganistan va fi prioritatea administraţiei democrate. Amiralul Michael

Cu aproape o lună înainte de învestirea preşedintelui ales Barack Obama, Washing­tonul confirmă că războiul din Afganistan va fi prioritatea administraţiei democrate.

Amiralul Michael Mullen, şeful Statului Major Interarme american, a anunţat că SUA vor trimite între 20.000 şi 30.000 de soldaţi suplimentari în această ţară, până în vara anului viitor.

Generalul american David McKiernan, care comandă forţele internaţionale din Afganistan, ceruse peste 20.000 de soldaţi americani, în contextul în care violenţele comise de insurgenţii talibani au luat amploare.

În prezent, în Afganistan se află aproape 70.000 de soldaţi străini, dintre care jumătate sunt americani. O suplimentare de trupe are în vedere şi Marea Britanie, care ia în calcul trimiterea a 3.000 de soldaţi în provincia Helmand.

„Oferta“ britanicilor nu a fost însă bine primită de responsabilii militari de la Washington, care au criticat lipsa de implicare a Guvernului de la Londra. Pe de altă parte, talibanii avertizează că, în ciuda suplimentării trupelor, SUA vor suferi în Afganistan aceeaşi înfrângere ca sovieticii în anii ’80.

Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul în decembrie 1979. Ea a părăsit ţara 10 ani mai târziu, fără a fi reuşit să învingă rezistenţa mujahedinilor afgani, în pofida mobilizării a peste 100.000 de militari. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite