Statele Unite ne menţin vizele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă un eşec al diplomaţiei române Cetăţenii români mai au de aşteptat până când vor călători în Statele Unite fără viză. Nici România, dar nici alte state din estul Europei nu

Încă un eşec al diplomaţiei române

Cetăţenii români mai au de aşteptat până când vor călători în Statele Unite fără viză. Nici România, dar nici alte state din estul Europei nu vor fi incluse în programul ce le permite cetăţenilor lor să intre fără vize pe teritoriul american, relatează Associated Press. Legea care va extinde aşa-numitul Visa Waiver Program (VWP) este pe punctul de a fi votată în Congresul american.

Noile state membre ale Uniunii Europene, din care o parte sprijină campaniile militare americane din Irak şi Afganistan, vor avea în continuare nevoie de vize. Motivul: 25% din cererile de viză depuse de cetăţenii acestor ţări au fost respinse, când limita admisă este de 10%.

Alături de România nu întrunesc criteriile impuse Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia şi Ungaria. Doar Estonia şi Coreea de Sud se încadrează în condiţiile pentru Visa Waiver. Polonia a reacţionat prompt, exprimându-şi dezamăgirea că ar putea fi exclusă din programul ce prevede eliminarea vizelor pentru SUA.

Adrian Cioroianu, ministrul român de externe, a declarat că România ar putea îndeplini pe parcurs criteriile de admisibilitate, fără a exista însă perspective de a fi inclusă în program înainte de 2009. Guvernul român a alocat - în demersurile de a determina SUA să includă România în programul Visa Waiver - 84.000 de euro pentru contractul cu firma de lobby Dutko Worldwide.

Cioroianu s-a întâlnit, de altfel, cu reprezentanţii Dutko Worldwide în timpul vizitei sale în SUA din luna iunie. România s-a alăturat Cehiei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei şi Ungariei în demersul ei de lobby, alcătuind un grup intitulat Coaliţia pentru Egalitatea Vizelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite