Statele Unite îşi pun "bariere virtuale" la graniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

supersofisticat de supraveghere a frontierelor cu Mexicul şi Canada. Marele câştigător al contractului, în valoare de peste 2 miliarde de dolari, a fost gigantul aeronautic Boeing.Michael

supersofisticat de supraveghere a frontierelor cu Mexicul şi Canada. Marele câştigător al contractului, în valoare de peste 2 miliarde de dolari, a fost gigantul aeronautic Boeing.
Michael Chertoff, secretarul american pentru securitate internă, a precizat că respectivul contract face parte dintr-un program guvernamental mai larg numit "SBInet" şi vizează instalarea, de-a lungul frontierelor terestre ale SUA, a unei "bariere virtuale" de înaltă tehnlogie. Spre deosebire de concurenţii săi, care au propus folosirea dronelor, Boeingul a avut altă idee. Concernul şi-a propus să construiască o reţea de peste 1.800 de turnuri de control, presărate de-a lungul celor peste 10.000 de kilometri de frontieră terestră. Aceste turnuri vor fi prevăzute, între altele, cu detectoare de mişcare şi de căldură, iar camerele de supraveghere vor fi dotate cu echipamente folosite până acum doar în teatrele de război. Prima etapă a contractului este evaluată la peste 80 milioane de dolari.

Sistem controversat
Sistemul în sine nu a întrunit unanimitatea în SUA, mulţi observatori şi specialişti exprimându-şi dubiile în privinţa eficacităţii acestuia. În ediţia sa de joi, cotidianul "Washington Post" aduce contraargumente, publicând cifrele în materie de imigraţie şi cheltuieli. Astfel, prin comparaţie cu anul 1995, cheltuielile pentru securizarea graniţelor americane au crescut de la 1,2 la 12,7 miliarde de dolari, iar numărul vameşilor a ajuns. de la 5.000, la peste 12.000. Cu toate acestea, în aceeaşi perioadă luată în calcul, numărul imigranţilor ilegali în SUA a crescut de la 5 milioane la mai mult de 11 milioane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite