Start promiţător pentru Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii care votează anticipat par a înclina către democraţi. Alegătorii care merg la urne înainte de ziua alegerilor sunt prin tradiţie republicani. În acest an, americanii sparg trendul, observă analiştii.

În cele 32 de state care permit votul înainte de 4 noiembrie, un număr mare de americani a trecut pe la urne. Surpriza este componenţa grupului acestora, observă analiştii.

O simplă privire sugerează că Barack Obama scoate la vot mai multe persoane decât John McCain. “Prin tradiţie ştim că alegătorii care votează din timp sunt mai în vârstă, albi, educaţi şi cu venituri mari. Acest tip de alegători tinde să voteze cu republicanii. În această campanie avem o imagine în oglindă”, a declarat Paul Gronke, directorul Centrului de Informare a Alegătorilor de la Colegiul Reed din Portland (Oregon), citat de cotidianul “Los Angeles Times”.

 Un recent sondaj Gallup arată că din cei care au votat, circa jumătate sunt cu McCain şi jumătate cu Obama. Republicanii sperau însă la mai mult. În cele două campanii câştigate de George Bush, el a condus detaşat în voturile exprimate înainte de 4 noiembrie.

Aglomeraţie la secţiile de votare

În multe state a existat aglomeraţie şi chiar cozi la urne. Experţii estimează că peste 30% dintre americani vor vota înainte de 4 noiembrie. 

În Carolina de Nord, care nu a mai votat cu un democrat din 1976, când a fost ales Jimmy Carter, aproape un milion de oameni au votat, de două ori mai mulţi democraţi decât republicani.

În Georgia, care nu a mai ales un democrat din 1992, când a votat pentru Bill Clinton, din cei peste 900.000 de oameni care au votat circa 1/3 sunt negri. În Florida, peste 1,5 milioane de oameni au votat, iar democraţii au un mic avantaj de 0.01%. Potrivit unui sondaj recent publicat de Reuters, Obama conduce cu 10% în intenţiile de vot la nivel naţional.

Bush a ales

Preşedintele George W. Bush şi-a exprimat vineri opţiunea pentru succesorul său la Casa Albă. Voturile lui Bush şi al soţiei sale, Laura, au fost expediate spre Texas, unde sunt înscrişi soţii Bush, pentru a fi luate în calcul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite