Start la autostradă, pauză la plata expropriaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din Bărcăneşti, judeţul Prahova, stau cu utilajele la poartă şi aşteaptă despăgubirile de la stat pentru terenul pe care va trece autostrada Bucureşti-Braşov Inaugurată

Locuitorii din Bărcăneşti, judeţul Prahova, stau cu utilajele la poartă şi aşteaptă despăgubirile de la stat pentru terenul pe care va trece autostrada Bucureşti-Braşov

Inaugurată ieri cu surle, trâmbiţe şi avion, lucrarea la unul din tronsoanele Autostrăzii Bucureşti-Braşov a scos la iveală nemulţumirea proprietarilor de terenuri din zonă. Chiar pe şantierul din apropiere de Ploieşti, viceprimarul din Bărcăneşti, Gheorghe Croitoru, i-a cerut socoteală ministrului transporturilor, Radu Berceanu, pentru întârzierea plăţilor către locuitorii pe care îi reprezintă. Cu toate că responsabili ai Administraţiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi susţin că în jur de 100 de persoane au fost deja despăgubite, Croitoru susţine contrariul. "Văd că lucrările au început şi autostrada a ajuns în sat, dar de despăgubiri nu am auzit nici noi la primărie",
a spus edilul.

La inaugurarea lucrărilor au fost prezenţi, în calitate de gazde, Dan Besciu, Dorinel Umbrărescu şi Costel Căşuneanu, proprietarii consorţiului de firme (Euroconstruct, Spedition UMB şi PA&CO international) care a câştigat execuţia tronsonului Moara Vlăsie-Ploieşti. Cu toate că la adresa unora din aceste firme s-au făcut mai multe comentarii legate de calitatea lucrărilor la Autostrada Bucureşti-Piteşti, ministrul Berceanu a spus că el priveşte consorţiul ca pe un singur executant şi aşteaptă să facă o lucrare de calitate.

Restanţă de 60.000 de lei la despăgubiri

Dacă executanţii sunt mulţumiţi că lucrarea le aduce bani, locuitorii din comunele riverane autostrăzii aşteaptă despăgubirile de la stat pentru teren. "Nouă ne trece autostrada prin curtea primăriei. S-au făcut anul trecut evaluările şi aşteptăm şi acum peste un milion de lei despăgubiri", s-a revoltat viceprimarul comunei Bărcăneşti, Gheorghe Croitoru. Valoarea despăgubirilor pentru prahovenii pe terenul cărora trece autostrada ajunge între 6.000 de lei şi 60.000 de lei. Cu toate acestea, autostrada a început să prindă contur, întinzându-se pe câţiva kilometri.

"Cine e nemulţumit să meargă în instanţă"

"Ne dă 10.000 de lei pe pământ. Nu mai am ce face cu banii ăştia. Acum terenul are altă valoare", se plânge un ţăran din Bărcăneşti. "Cine a fost deştept a cumpărat teren cu 500 de lei hectarul, înainte de anul 2000. Acum numai metrul pătrat a trecut de 10 euro, dar ajunge şi la 25", ne spune o femeie care trebuie să îşi cumpere alt teren pentru casă după ce a fost expropriată. "Cine e nemulţumit să meargă în instanţă, ne judecăm şi vedem cum vom proceda", a replicat Berceanu.

Oficialii Ministerului Transporturilor sunt dispuşi ca, în cazul în care proprietarii sunt de acord, compania de autostrăzi să le construiască o casă nouă, cu aceleaşi dimensiuni ca ale celei demolate pentru interesul public. Nu toţi proprietarii de terenuri au avut de câştigat de pe urma autostrăzii. "Au fost oameni de la oraş care au luat pământ spre Vlăsia, dar au luat ţeapă. Au fost mai multe variante pentru construcţia autostrăzii şi nu a trecut pe unde se aşteptau ei. E pământ agricol, să vină de la oraş să îl planteze", glumesc ţăranii prahoveni.

Autostrada creşte preţul pământului şi în Bucureşti

În zona Petricani şi Gherghiţei, din sectorul 2, pe unde va intra autostrada în Capitală, preţul terenului s-a dublat în numai jumătate de an. Dacă în toamnă, un metru pătrat de pământ în zonă era circa 100 de euro, acum valoarea lui este de 200 şi chiar 250 de euro. Asta în condiţiile în care Primăria Sectorului 2 abia acum execută lucrări de canalizare şi alimentare cu apă.

Cine a fost deştept a cumpărat teren cu 500 de lei hectarul, înainte de anul 2000

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite