Start pentru acţiunile gratuite SIF Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 546 milioane de titluri blocate în litigiul cu societatea Cocor intră, astăzi, la BVB Acţionarii care au participat la majorarea de capital social derulată de SIF Transilvania în

Peste 546 milioane de titluri blocate în litigiul cu societatea Cocor intră, astăzi, la BVB

Acţionarii care au participat la majorarea de capital social derulată de SIF Transilvania în 2007 pot vinde titlurile blocate din cauza procesului cu societatea Cocor.

Analiştii consideră că piaţa a inclus deja ştirea deblocării acţiunilor şi se aşteaptă la o evoluţie a preţului în contextul general al Bursei.

Titlurile vor evolua în ton cu piaţa

"Deocamdată, preţul acţiunilor SIF3 s-a stabilizat şi consider că preţul va evolua în tandem cu evoluţia de ansamblu a pieţei", este de părere Iulian Panait, preşedintele firmei de consultanţă KTD Invest.

Anunţul deblocării de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a acţiunilor emise de SIF Transilvania în cadrul majorării capitalului social a determinat, săptămâna trecută, o depreciere de 17% pentru titlurile SIF3 în numai două şedinţe bursiere. Ultima sesiune a marcat, totuşi, o uşoară ascensiune, până la 1,1400 lei, iar cursul a închis la 1,1100 lei/titlu.

Sub pragul de 1 leu/acţiune?

Dacă, însă, în urmă cu un an, acţiunile SIF3 erau cotate la 2,8500 lei/titlu, în momentul de faţă, acestea au ajuns foarte aproape de pragul de 1,0000 lei/titlu, fapt care i-ar putea determina pe o parte din acţionari să amâne vânzarea titlurilor în perioada imediat următoare.

"Este posibil ca majoritatea celor care deţin acţiuni SIF3 ca urmare a procesului de privatizare în masă (PPM) şi care au aşteptat acţiunile gratuite să nu mai fie de acord cu preţul la care sunt tranzacţionate titlurile societăţii de investiţii", apreciază Marcel Murgoci, director de tranzacţionare în cadrul Estinvest Focşani.

Cum se va poziţiona, în aceste condiţii, preţul acţiunilor? Adrian Lupşan, broker Intercapital Invest, consideră că o parte din investitori vor alege să vândă în condiţiile dublării numărului de acţiuni şi nu este exclus ca preţul să coboare sub 1 leu/titlu. "Nu cred, însă, că se va reuşi chiar din prima zi o coborâre a preţului sub pragul de 1 leu/acţiune", susţine Marcel Murgoci.

Cocor a pierdut, la 24 iunie, procesul cu SIF Transilvania, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, dar a solicitat CNVM să revină asupra deciziei de deblocare a unei părţi din acţiunile SIF3. Societatea de investiţii mai are un proces în derulare, acţionarul Daniel Staicu solicitând constatarea nulităţii absolute a Adunării Generale Extraordinare şi Ordinare din 2007.

Evenimente care au marcat cursul acţiunilor SIF3:

Titlurile au debutat, în anul bursier 2007, la cotaţia de 3,3000 lei/acţiune, iar până la desfăşurarea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) în care s-a hotărât dublarea capitalului social prin acordarea de acţiuni gratuite (27 aprilie 2007), cursul s-a apreciat cu 12%.

În intervalul 2 mai - 15 mai 2007 (data-limită până la care acţionarii înregistraţi puteau beneficia de majorarea de capital social), acţiunile SIF3 s-au scumpit cu 17%, până la 4,3300 lei/titlu.

În ziua imediat următoare (16 mai), cursul acţiunilor s-a ajustat până la 2,1700 lei/titlu (-49,88%).
Cocor Bucureşti a solicitat, la 24 mai, Tribunalului Braşov, să anuleze hotărârea AGA, argumentând că operaţiunea trebuia să se realizeze prin ofertă publică de acţiuni, pe baza unui prospect aprobat de CNVM.

La 27 iunie 2007, Tribunalul Braşov a decis suspendarea majorării de capital.

De la începutul acestui an, acţiunile SIF3 au înregistrat o scădere de peste 50% a cotaţiei. În luna iunie, acţiunile au crescut cu 13% în două zile pe fondul speculaţiilor privind o decizie favorabilă pentru grupul Cocor, la termenul din 19 iunie.

Ultimele şedinţe au fost marcate de decizia CNVM (2 iulie) de deblocare a acţiunilor, informaţia determinând o prăbuşire de 17% în numai două şedinţe (2-3 iulie).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite