Stareţul unei mănăstiri este tată!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călugărul Liviu Lupu a fost surprins de Poliţia Buzău cu un copil de 11 luni Călugărul însoţit de un copil de 11 luni, oprit de Poliţia din Râmnicu Sărat în noaptea de 17 aprilie,

Călugărul Liviu Lupu a fost surprins de Poliţia Buzău cu un copil de 11 luni

Călugărul însoţit de un copil de 11 luni, oprit de Poliţia din Râmnicu Sărat în noaptea de 17 aprilie, aparţine unei mănăstiri din judeţul Suceava, a precizat ieri IPJ Buzău într-un comunicat de presă. Poliţiştii susţin că acesta ar fi chiar stareţul Mănăstirii Plutoniţa, Liviu Lupu.

În noaptea de marţi, 17 aprilie, o persoană a sesizat la numărul de urgenţă 112 faptul că în direcţia Buzău - Râmnicu Sărat se deplasează un taximetru din Bucureşti în care se află un călugăr suspect însoţit de un copil mic. Presupusa faţă bisericească nu ar fi putut prezenta actele de naştere ale copilului. Poliţiştii din Râmnicu Sărat au oprit autoturismul în care se afla un bărbat îmbrăcat în straie preoţeşti, care avea în braţe un băieţel în vârstă de 11 luni. Bărbatul, de 39 ani, domiciliat în municipiul Suceava şi cu reşedinţa în oraşul Frasin, satul Plutoniţa, judeţul Suceava, a declarat că este stareţul mănăstirii din localitatea de reşedinţă, iar băieţelul este copilul său, pe când mama ar fi maică la o mănăstire din comuna Brăneşti, judeţul Ilfov…

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău au decis ca băieţelul să fie internat la Centrul maternal de urgenţă Râmnicu Sărat până la clarificarea situaţiei. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău a stabilit că acest copil, născut la data de 16 mai 2006 la Spitalul Elena Doamna, din Iaşi, se afla în îngrijirea unei familii din judeţul Iaşi. Însă nu a fost înregistrat în registrul stării civile, iar în perioada Sărbătorilor de Paşte s-a aflat la mama sa.

"Să fie sănătos şi el, şi copilul!"

Plutoniţa este un sat izolat de la marginea oraşului Frasin, la 80 de km de Suceava, pe drumul spre Câmpulung Moldovenesc. Acum 11 ani, aici a fost ridicată mănăstirea Plutoniţa. Doar 11 călugări veniţi de la schiturile bucovinene îşi duc aici viaţa monahală. În sat există o singură biserică, dar localnicii s-au obişnuit să vină la slujbă la mănăstire pentru că îl consideră pe stareţ un sfânt. "Este un om bun, cu credinţă puternică. Ajută săracii şi face slujbe frumoase. Este o plăcere să îi asculţi sfaturile. A început chiar să ridice un azil de bătrâni pentru necăjiţii din zonă", spune Elena Danciu, una dintre localnice.

Departe de lume şi civilizaţie, localnicilor le vine greu să creadă că stareţul ar putea fi băgat în lucruri necurate, cu atât mai puţin să aibă un copil. Oamenii îşi fac semnul crucii şi sunt siguri că la mijloc este vorba despre o confuzie. Alţii însă râd şi îi ţin partea stareţului care "este până la urmă om şi el"... "Şi dacă ar avea un copil, ce-ar fi? Preoţii nu au copii? Să fie sănătos şi el, şi copilul!", spune râzând un localnic. Nici călugării mănăstirii Plutoniţa nu par să fie la curent cu aventurile stareţului, care de câteva zile nu a mai dat pe la mănăstire. "Nu l-am mai văzut pe părintele de trei zile. A sunat şi a zis că pleacă la Suceava cu nişte treburi. De atunci nu mai ştim nimic de el."

BOR neagă vehement că ar fi vorba despre feţe bisericeşti

Patriarhia Română a negat vehement că cei doi concubini ar fi feţe bisericeşti. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a precizat că, în urma cercetărilor, s-a descoperit că presupusa călugăriţă, mama copilului, nu face parte dintre monahiile BOR. Singura legătură a femeii cu Mănăstirea Pasărea, din judeţul Ilfov, a constat într-un ajutor material pe care femeia l-a primit din partea maicilor din acel lăcaş. Conform reprezentanţilor BOR, în urmă cu aproximativ un an, femeia a fost găzduită aici de maici, ea aflându-se "într-o situaţie dificilă". Aşadar, cu certitudine, aceasta nu este călugăriţă.

Contactat de ziarul "Adevărul", purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române (BOR), pr. Adrian Stoica, ne-a mai spus că, în ceea ce-l priveşte pe tatăl copilului, Patriarhia BOR nu are, deocamdată, cunoştinţă ca acesta să fie călugăr al BOR. Există şi posibilitatea ca el să aparţină fie Bisericii Ortodoxe pe Stil Vechi, fie vreunei grupări creştine nerecunoscute oficial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite