Stare de urgenta pe teritoriul Frantei pentru 12 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa a douasprezecea noapte consecutiva de violente, in cursul careia au fost incendiate nu mai putin de 1.173 de masini pe tot cuprinsul Frantei, guvernul de la Paris a recurs la dispozitiile unei

Dupa a douasprezecea noapte consecutiva de violente, in cursul careia au fost incendiate nu mai putin de 1.173 de masini pe tot cuprinsul Frantei, guvernul de la Paris a recurs la dispozitiile unei legi care dateaza din 1955, privind starea de urgenta. Masura, exceptionala, a fost luata, ieri, in cursul Consiliului de ministri prezidat de seful statului. Jaques Chirac a reactivat cu acest prilej dispozitiile unei legi de acum 50 de ani, adoptata pe vremea razboiului de independenta din Algeria. Decretul a intrat in vigoare aseara, la miezul noptii, si impune restrictii de circulatie drastice in zonele afectate de tulburari, interzice adunarile publice si permite perchezitiile pe timp de noapte. Restrictiile, anuntate de ministrul de interne, Nicolas Sarkozy, sunt deocamdata valabile pentru 12 zile.
Restrictii de circulatie si perchezitii pe timp de noapte
Decretul confera prefectilor francezi "competente sporite pentru asigurarea ordinii", mai ales in privinta restrictiilor de circulatie dupa o anumita ora. Deciziile privind masurile de forta raman la latitudinea autoritatilor locale, care au mana libera privind delimitarea sectoarelor din circumscriptiile ce vor fi supuse restrictiilor. De asemenea, asa cum a explicat Sarkozy, legea permite prefectilor sa ordone perchezitii la domiciliu, inclusiv pe timp de noapte, sub simpla banuiala ca persoanele vizate ar detine arme.
Presa sub control si interzicerea adunarilor publice
Legea ii mai permite ministrului de interne sa pronunte consemnarea la domiciliu a suspectilor, ,inchiderea salilor de spectacole, a cafenelelor si interzicerea adunarilor publice". De asemenea, acesta are dreptul sa ia masuri pentru a pune ,presa si orice publicatie, indiferent de natura acesteia, sub control". Deocamdata insa guvernul nu a prevazut punerea in practica a acestei ultime dispozitii. Nerespectarea principalelor restrictii aduce dupa sine o pedeapsa de la opt zile la doua luni de inchisoare si amenda contraventionala.
Perioada de 12 zile ar putea fi prelungita
Masurile exceptionale adoptate de guvernul de la Paris au starnit ingrijorarea socialistilor, care au cerut revenirea la respectarea principiilor libertatii, dar au intrunit aprobarea dreptei (UMP), care le-a apreciat drept ,necesare si adaptate" pentru reinstaurarea ordinii si calmului in cartiere. Ca urmare, se pare ca presedintele Chirac va convoca, la sfarsitul saptamanii, un nou consiliu in care se va discuta prelungirea starii de urgenta. Actuala perioada de 12 zile nu poate fi prelungita decat cu acordul parlamentului, caruia ii va fi inaintat un proiect de lege in acest sens.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite