„Star Trek“ la un nou început

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serialele de succes nasc filme de succes. După „Sex and The City“, „Dosarele X“ şi „Simpsonii“ de anul trecut, urmează un lungmetraj după serialul-legendă al anilor ’70. Cel mai aşteptat blockbuster al anului 2009 are la bază scenariul serialului care a influenţat major cultura televiziunii americane.

Transpunerea aventurilor membrilor navei Enterprise în filmul de lungmetraj „Star Trek: Un nou început“ se datoreză lui J.J. Abrams, regizor, scenarist şi producător de succes (serialele „Alias“, „Cloverfield“, „Lost“, „Fringe“).

Pentru cinefilii pasionaţi, „blockbuster“ este adesea sinonim cu o maşinărie care toarnă bani cu găleata în buzunarele producătorilor şi divertisment „en gros“ în mintea spectatorilor.

„Star Trek: Un nou început“, asigură criticii, este o excepţie: filmul are profunzime, replicile sunt deştepte şi au umor, acţiunea este foarte bine dozată iar efectele speciale sunt demne de George Lucas, cel care le realizeză prin intermediul societăţii Industrial Light & Magic.

Să recapitulăm istoria serialului „Star Trek“: produs în 1966, a avut 726 de episoade, echivalente a şase serii întinse pe 22 de sezoane şi a generat alte 30 de programe TV, filme, sute de romane, nuvele şi jocuri video. „Star Trek“ este pe locul al doilea printre cele mai prolifice francize, după „Doctor Who“.

Universul creat de vizionarul scenarist Eugene Wesley „Gene“ Roddenberry (una dintre primele persoane „îngropate“ în spaţiu, după moarte) descrie un viitor optimist.

Omenirea, după ce a supravieţuit unui al treilea război mondial şi după ce a descoperit zborul superluminic, s-a unit cu alte specii din Galaxie formând Federaţia Unită a Planetelor. În această nouă etapă, rasa umană a înlăturat bolile şi sărăcia şi este condusă de alte reguli, valori şi principii decât cele vechi de mii de ani. Conflicte există, totuşi, din cauza intereselor diferite ale celor care guvernează Galaxia.

În filmul „Star Trek: Un nou început“, producţie Paramount, nava USS Kelvin este atacată de Nero (Eric Bana), un romulan de temut.

Călătorie în timp cu nava Enterprise

Tinerii absolvenţi de Academie, Kirk (Chris Pine) şi Spock (Zachary Quinto), trebuie să facă echipă pentru a porni în căutarea unuia dintre prizonierii romulanului. La bordul navei Enterprise, cei doi vor colabora cu McCoy, Uhura, Scotty, Sulu şi Chekov într-o aventură care-i poartă pe planeta Vulcan.

Premiera mondială a filmului va avea loc la 8 mai 2009, după cinci amânări succesive (greva scenariştilor a împiedicat rescrierea unor scene care au fost iniţial scoase).

Pe agenda cinematografică mondială, în jurul datei de 8 mai nu se indentifică niciun concurent, ceea ce constituie un atu. Site-ul filmului (www. startrekmovie.com), deja activ, te plimbă într-o aventură science fiction care merită încercată.

„Familia Simpson“, longevitate şi premii Emmy

image

Transpunerea cinematografică a poveştii dintr-un serial TV devine o practică obişnuită peste Ocean: „Sex and the City, filmul“ a încasat, în iunie 2008, în prima săptămână de la lansare,  56 de milioane de dolari.

Şi pentru că banii atrag alţi bani, un nou „Sex and The City” urmează să apară în 2010. Revitalizarea „Simpsonilor“, filmul inspirat din serialul TV „Familia Simpson“ (foto) a atras continuarea acestuia pe micile ecrane ale americanilor cu încă două sezoane, în 2009 şi 2010.

Astfel, serialul de animaţie devine cea mai longevivă producţie difuzată în prime-time în istoria televiziunii americane, conform Companiei Fox TV. Personajele Homer, Marge, Bart, Lisa Maggie şi-au făcut apariţia în aprilie 1987, într-un show TV.

În 1989, producătorii de la Fox au decis să transforme povestea lor într-un serial. „Familia Simpson“ a fost creat de Matt Groening şi a câştigat 24 de premii Emmy. Alte seriale transpuse recent pe marele ecran sunt „Dosarele X“ şi „South Park“.

Primul „Star Trek“, la AXN SCI FI

Postul de televiziune AXN SCI FI difuzează serialul „Star Trek“ produs în 1966, regizat de David Alexander şi Robert Butler.

Din distribuţie fac parte William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelly şi Walter Koenig. Episodul de astăzi este difuzat de la ora 2.20. Un alt episod puteţi urmări joi, de la 5.10.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite