Stăpânul serviciilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

decât să ceară Consiliului European - compus din şefii de stat sau de guvern - să ia o decizie.Ar fi fost un moment penibil, în care, probabil, mulţi dintre liderii europeni s-ar fi întrebat -

decât să ceară Consiliului European - compus din şefii de stat sau de guvern - să ia o decizie.
Ar fi fost un moment penibil, în care, probabil, mulţi dintre liderii europeni s-ar fi întrebat - din nou - ce caută România în acel club select. Faptul că, în ultima clipă, Tăriceanu şi Băsescu au renunţat să exporte în UE disputele lor şi au ajuns la un compromis arată că în rândul politicienilor români mai există, se pare, o urmă de respect pentru ceea ce se numeşte "interesul naţional". Este discutabil dacă preşedintele României chiar avea dreptul să propună comisarul european. Preşedintele comisiei, Jose Barroso, i-a scris lui Tăriceanu pentru a-i cere să nominalizeze un candidat, deci Băsescu părea a fi exclus din acest joc.
În acest moment, preşedintele României a dobândit controlul asupra tuturor instituţiilor militarizate şi a serviciilor de informaţii. La negocieri, el l-a convins pe Tăriceanu că, oricum, deţinea controlul Ministerului Apărării prin şeful Statului Major General.
În zilele următoare, se va observa dacă nu cumva Băsescu a obţinut, pentru PD, şi alte două posturi, blocate în prezent de disputele din Alianţa D.A.: conducerea unităţii de informaţii a Mi-nisterului de Interne şi şefia Autorităţii Naţionale pentru Turism.
Pe de altă parte, faptul că Traian Băsescu a acceptat candidatura liberalului Varujan Vosganian pentru postul de comisar european ridică foarte multe semne de întrebare. În octombrie 2000, în plin scandal privind prăbuşirea FNI, Băsescu a lansat un atac extrem de dur împotriva lui Vosganian, spunând că acesta se află pe lista oamenilor politici plătiţi de Sorin Ovidiu Vântu, pentru a-i "asigura protecţia". De atunci, relaţiile dintre Băsescu şi Vosganian nu s-au ameliorat. Ieri, mai mulţi lideri ai PD aminteau, neoficial, că actualul purtător de cuvânt al PNL nu are niciun fel de experienţă în ceea ce priveşte complicata funcţionare a structurilor UE. Adversarii liberalului spun că Vosganian este dezavantajat pentru că nu a ocupat niciodată un post de ministru. Este deci foarte posibil ca Băsescu să fi acceptat candidatura lui Vosganian în speranţa că acesta îşi va rupe gâtul în Parlamentul European şi va compromite astfel şi Partidul Naţional Liberal. De partea cealaltă, premierul poate spune că a reuşit să-l scoată pe Băsescu din relaţia cu Comisia Europeană. De acum înainte, primul-ministru va rămâne cel care va nominaliza comisarii români. Preţul plătit este justificat, în opinia lui Tăriceanu.
Din confruntarea celor doi pe teme europene, Băsescu a câştigat un avantaj imediat, în timp ce Tăriceanu şi-a trecut în palmares o victorie mai degrabă pentru instituţia primului-ministru decât în plan personal.
Traian Băsescu îşi adjudecă atât comanda Armatei, pentru că ministrul PD în acest portofoliu nu va fi decât cureaua de transmisie a ordinelor şefului statului către Armată, cât şi controlul asupra tuturor serviciilor de informaţii. Direcţia de Informaţii a Armatei a fost prinsă în insectarul preşedintelui, alături de SRI, SIE şi Informaţiile de la Ministerul de Interne.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite