Stăpânul peştelui care mănâncă maimuţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 20 de ani, Victor Mihai este iniţiatorul şi organizatorul "primei expoziţii profesionale de acvaristică", pe care o găzduieşte Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din

La 20 de ani, Victor Mihai este iniţiatorul şi organizatorul "primei expoziţii profesionale de acvaristică", pe care o găzduieşte Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti.

La 7 ani, avea un acvariu de 11 litri şi-n el, nişte sifori luaţi din Piaţa Progresul. La 14, punea pe picioare un adevărat laborator în subsolul casei: avea peştişori înmulţiţi, culturi de infuzori şi ecloza Artemia, un crustaceu primitiv. La 17, câştiga primul ban adevărat, 1.000 de euro din construirea unui filtru biologic pentru un lac de grădină. La 20 de ani, cât are azi, Victor Mihai aduce peşti din Cehia, s-a specializat în manufactura de acvarii şi se află în spatele expoziţiei de acvaristică de la Muzeul Antipa.

Victor e omul premierelor, asta e clar. A adus, pentru prima dată în România, vreo 10 specii de plante de acvariu, din genuri diferite, şi vreo 50 de hibrizi de Echinodorus. Arată, în expoziţia de la Antipa, biotopuri de apă dulce, sărată şi salmastră. Are, în acvariile lui, realizate cu grijă, peşti pe care nu prea ai unde să-i vezi în România: pisica de apă dulce, şarpele de Marea Roşie sau peştele-dragon.

În încăperea Muzeului Antipa, vezi tot soiul de simbioze - dintre peştele clovn şi anemonă, dintre corali şi algele zooxante, dintre peşti şi creveţi, după cum poţi să vezi un răsărit în apă sau instalaţii de dioxid de carbon, ca să ai plante frumoase în acvariu. Hotărât lucru, pentru Victor, acvaristica nu este un moft de puşti. E un domeniu foarte serios, în care şi-a propus să se dezvolte şi să inoveze.

Vârsta, marele lui avantaj Dacă-l judeci după vârstă, faci greşeala vieţii tale. Aşa că atunci când îţi spune că vrea să deschidă un lanţ de magazine, să înfiinţeze o companie specializată în realizarea de acvarii sau să pună pe picioare primul acvariu public din Bucureşti, ai face bine să nu râzi. Victor crede cu tărie în fiecare vorbă pe care-o spune. Şi-n planurile lui.

Pe care le "coace" încă de pe la 14 ani. "Ştiu că sunt departe de ceea ce vreau să fac, dar eu trebuie să visez pentru că nu vreau să mor şi să nu realizez ce mi-am propus. Nu trebuie să fie mâine. Marele meu avantaj e vârsta. Am învăţat în toţi anii ăştia să am răbdare". De crezut în el, a crezut în primul rând mama. Şi ea pasionată de peşti şi de acvarii. Şi mai crede şi Dumitru Morariu, directorul Muzeului de Istorie Naturală "Grigore Antipa", care i-a rezervat tânărului de 20 de ani o sală în muzeu, în care acesta să-şi expună minunăţiile zglobii şi colorate până prin 2014.

Alternativă la Animal Planet E tobă de informaţii. O enciclopedie ambulantă, cât priveşte peştii, hrana lor, condiţiile de viaţă. Îţi ia, pe rând, cele 23 de acvarii din expoziţie şi îţi descrie componenţa, cu lux de amănunte.

"Peştelui de cristal i se zice aşa pentru că e transparent şi are o strălucire de cristal; pisica de Amazon seamănă ca două picături de apă cu pisica de mare, doar că trăieşte în Amazon, în apă dulce; peştele leu are radiile foarte, foarte mari, iar în vârful fiecărei radii un ţep veninos; peştelui Beta i se mai zice şi peştele luptător pentru că nu poate să se suporte cu un mascul din aceeaşi specie.

Şi în Asia, cu precădere în Thailanda, se fac pariuri pe lupte de Beta, cum se fac în cazul luptelor de cocoşi". Nu-i tace gura o clipită: peştii curcubeu, neonii, peştii creion, peştii perlaţi, peştii de foc, siforii, peştele-chirurg, coralii, stelele de mare, aricii, peştii de argint, peştele balon, peştele clovn, bibanul, ştiuca, roşioara, boarţa, linul, somnul, cuţitoaia... despre fiecare ştie detalii de culise.

Peştele de 150.000 de euro Când vine vorba de un peşte mai de soi, Victor nu-şi mai încape-n piele de mândrie. Posedă nişte exponante, mamă-mamă! "Arowana sau peştele-dragon face parte din peştii preistorici, are vreo 200 de milioane de ani vechime, poate să ajungă la 2 metri lungime şi poate sări afară din apă 2 metri. Are gura foarte mare, ca un pelican, şi sărind 2 metri afară din apă, prinde pui de maimuţe, tarantule, păsări...

Gura mare îi mai serveşte şi la altceva: după reproducere, masculul adună puii şi-i ţine-n gură timp de o lună de zile. Iar puii ies din gura tatălui numai pentru două secunde, timp în care se hrănesc în plinul apei, şi vin înapoi. Asiaticii îl consideră un peşte sfânt şi există varietăţi de Arowana selecţionate de ei, de un colorit galben-auriu sau roşu-sângeriu, care pot ajunge şi la 100-150.000 de euro. Cel pe care-l am eu costă, la dimensiunea de acum, în jur de 3.500-4.000 de euro.

Oricum, Arowana, când sare din apă, îţi sare inima din piept! Pe cât de lent îl vezi, pe-atât de fulgerător are atacul! Pe mine m-a şi muşcat", zice Victor şi se-apropie de "cuibul" unui alt peşte periculos, şarpele de Marea Roşie (Murena). "Cu Murena, n-au fost accidente de muncă". Râde. "Că dacă faci vreun accident cu ea, s-ar putea să fie ultimul".

Noi nu ştim să facem acest tip de turism. E ciudat să stai în Bucureşti şi să nu ai un acvariu public, iar cele pe care le ai în România să arate cum arată.

Victor Mihai, decorator de acvarii

Acvaristica nu e un hobby ieftin

Dacă-l întrebi sub pălăria cărei profesii intră ceea ce face el, Victor o ia prin eliminare şi zice că s-ar putea încadra la "decorator/designer de acvarii". Şi că-şi doreşte, prin expoziţia de la Antipa, să reînvie "dorinţa aceea de a avea un acvariu".

Tânărul vrea însă să se facă înţeles: "Acvaristica nu e un hobby ieftin, dar nici inaccesibil. Un acvariu, dacă e bine întreţinut şi dacă e făcut cu cap de la început, nu te solicită. Apa nu se schimbă niciodată toată, poţi să speli şi tu un filtru o dată la o lună, poţi să mai bagi mâna cu un burete de vase ca să ştergi geamul...

Aşa, ca idee, un acvariu de 150 de litri, cu instalaţie de filtrare, de iluminare, cu instalaţie de încălzire, instalaţie de bioxid de carbon (dacă vrei să ai plante), eventual şi masa pe care va fi aşezat, ajunge cam pe la 500 de euro. Fără peşti. Şi preţul creşte cu ce adaugi în el, ca la calculatoare...

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite