„Stăpânul inelelor”, actul final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pro TV difuzează mâine-seară, de la ora 20.30, ultima parte a trilogiei adaptate după cărţile lui J.R.R. Tolkien. Pelicula de trei ore şi 20 de minute prezintă deznodământul aventurilor hobbitului Frodo şi ultima bătălie în războiul dus de oameni împotriva răului.

Cele trei părţi ale trilogiei au fost produse concomitent, în ţinuturile sălbatice din Noua Zeelandă, cu un buget total de peste 270 de milioane de dolari.

Partea a treia a fost cea mai profitabilă dintre toate, având încasări de 1,1 miliarde de dolari în lumea întreagă. Filmul a adus studiourilor un profit de 1.400%.

Aventură şi suspans

Nu este greu de înţeles de ce „Stăpânul inelelor” a avut un succes atât de mare. Adaptarea seriei de cărţi a fost, în mare parte, bine primită de fanii englezului J.R.R.Tolkien, iar aventurile personajelor tratează teme universale precum iubirea, prietenia, sacrificiul şi războiul.

Şi cei care au văzut primele două filme, dar nu au citit cărţile, au aşteptat cu sufletul la gură să vadă dacă Frodo şi prietenul său, Sam, vor reuşi să distrugă Inelul, dacă Aragorn va deveni rege şi dacă elfa Arwen va renunţa la nemurire pentru a deveni regina lui.

Frodo, jucat de Elijah ­Wood, a trebuit să înfrunte, aproape de sfârşitul aventurilor lui, una din marile temeri ale regizorului Peter Jackson. Acestuia îi este frică de păianjeni, iar monstrul întâlnit de Frodo este Shelob, un păianjen uriaş.

Doar câţiva dintre actori erau cunoscuţi de public înainte de „Stăpânul inelelor”, printre aceştia numărându-se Liv Tyler (Arwen), Cate Blanchett (Galadriel) şi Ian McKellen (Gandalf).

Datorită trilogiei, Viggo Mortensen (Aragorn) şi Orlando Bloom (Legolas) au câştigat nenumărate admiratoare, iar actorul Elijah Wood, cunoscut de când era copil, s-a putut afirma într-un rol de adult.

11 premii Oscar

„Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui” este şi cel mai premiat film din serie. Pelicula a primit 11 statuete Oscar, egalând recordul stabilit de „Ben Hur” în 1959 şi „Titanic” în 1998. Printre premiile câştigate se numără cel mai bun film, cel mai bun scenariu adaptat şi cel mai bun regizor.

Premiera mondială a peliculei a avut loc în capitala Noii Zeelande, Wellington, iar peste 100.000 de oameni – un sfert din populaţia oraşului – au stat la coadă în acea zi pentru a vedea filmul.

„Hobbitul”, în pregătire

În urma succesului înregistrat cu „Stăpânul inelelor”, studiourile americane au achiziţionat drepturile de ecranizare ale cărţii „Hobbitul”, scrisă tot de J.R.R.Tolkien. Filmul va apărea în 2012 şi va fi regizat de Guillermo del Toro, lăudat pentru filme ca „Labirintul lui Pan” şi „Hellboy”.

Peter Jackson rămâne scenarist şi producător. Din distribuţie fac parte Ian McKellen, în rolul lui Gandalf, şi Andy Serkis, care-i va „împrumuta” din nou vocea lui Gollum. Viggo Mortensen este şi el dispus să îl joace din nou pe Aragorn.

image


Liv Tyler, în rolul elfei Arwen

Frăţia inelelor, în toate magazinele

Tolkien, autorul trilogiei, a vândut în 1969 drepturile pentru mărfurile conexe celor de la United Artist pentru 10.000 de lire.

La trei ani după moartea lui, în 1976, drepturile au fost vândute companiei lui Saul Zaentz, acum Tolkien Enterprises.

Deşi romanele au avut parte de succesul lor în anii ’60, nimeni nu s-a aşteptat să dea naştere unei adevărate manii la începutul anilor 2000. Succesul ecranizărilor a fost urmat o exploatare comercială tipic hollywoodiană, care constă în lansarea unor produse diverse pe piaţă.

De la inele, jucării, figurine în miniatură, realizate după chipul şi asemănarea personajelor, până la decoraţiuni de Crăciun, ustensile de birou şi tot soiul de colectabile. Anul acesta, chiar în plină criză financiară mondială, afacerea „Lord of the Rings” s-a dovedit, încă o dată, profitabilă.

„Maşină de făcut bani”

Pandemic Studios a lansat „Conquest”, un joc pe calculator bazat pe lumea creată de Tolkien, care este disponibil pentru Play Station şi Nintendo. Cotidianul „LA Times” publica anul trecut un articol despre filmul„Stăpânul  Inelelor”, caracterizându-l „maşină de făcut bani”, referindu-se la „marfa” apărută odată cu filmul.

Unii fani nu s-au mulţumit doar cu diverse obiecte personalizate şi au ales să-şi exprime admiraţia pentru opera lui Tolkien în moduri mai puţin simpli. Astfel, oameni obişnuiţi, dar şi celebrităţi au optat pentru tatuaje în limba elfilor (personaje din „Stăpânul Inelelor” – n.r.). Printre aceştia se numără actorul britanic Orlando Bloom, care a şi jucat în film, şi Dana Nălbaru, fostă membră a trupei Hi-Q.

image


Statuetele Gollum au fost la mare căutare  Foto: AFP

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite