"Stăpânirea violenţei e o chestie de educaţie ! Dar..."

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala, familia, biserica, prietenii trebuie să impună normele de educaţie! Dar nu o fac! Şcoala, cu siguranţă că nu face acest lucru! Şi chiar există o problemă aici!", afirmă

Şcoala, familia, biserica, prietenii trebuie să impună normele de educaţie! Dar nu o fac! Şcoala, cu siguranţă că nu face acest lucru! Şi chiar există o problemă aici!", afirmă sociologul Marius Pieleanu (foto), profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). "La cursuri, se pune foarte mare preţ pe parcurgerea curriculei. Copilul trebuie să înveţe, în primii opt ani de şcoală, câteva seturi de informaţii de la fiecare disciplină, necesare continuării instruirii în anii următori de cursuri. Dar şcoala nu pune preţ pe dimensiunea socializării adolescenţilor", atrage atenţia Pieleanu. "Trebuie să fie întâi şi întâi o instituţie care îi pregăteşte să intre corect în viaţă. Adică să-i facă să-şi asume valorile şi normele necesare pentru a se integra cât mai bine în societate. Din păcate, valorile comportamentale sunt pe ultimul loc la adolescenţi, la absolvire.

Este suficient să parcurgem o programă şcolară şi vom vedea că puţinele materii care ţin de societate sunt formalizate. Să luăm ca exemplu Educaţia civică: simpla transmitere de informaţii despre ce înseamnă democraţia, ce este statul pluripartit nu rezolvă problema socializării. Trebuie implementate şi conduite conforme cu regulile democraţiei", exemplifică profesorul Pieleanu. "După 17 ani, singurul domeniu în care nu s-a produs reforma resursei umane este învăţământul! S-a produs doar o reformă curriculară. Şi trendul se menţine negativ: angajăm, de la un an la altul, persoane din ce în ce mai slab pregătite, pentru că oferta salarială din Educaţie nu atrage sub nicio formă. Absolvenţii din învăţământul universitar se îndreaptă spre oricare alt domeniu", conchide sociologul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite