Stăpânii grătarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

35 de echipe s-au întrecut în creativitate şi meşteşug culinar la etapa finală a Campionatului Naţional de Gătit în Aer Liber, desfăşurată la Cluj-Napoca Cei mai iscusiţi

35 de echipe s-au întrecut în creativitate şi meşteşug culinar la etapa finală a Campionatului Naţional de Gătit în Aer Liber, desfăşurată la Cluj-Napoca

Cei mai iscusiţi bucătari s-au întrecut, timp de trei zile, la Cluj-Napoca, în prepararea celor mai gustoase mâncăruri, atent supravegheaţi de un juriu internaţional

Zeci de corturi înfipte într-o parcare, bucătari din toate colţurile ţării veniţi parcă la iarbă verde şi peste două mii de curioşi cu papilele gustative întărâtate de aromele din jur. Artă culinară, vin cum numai în cele mai selecte crame poţi găsi şi deserturi preparate până la ultimul detaliu. Toate acestea s-au transpus în cel mai mare festival de gătit în aer liber. Din România.

Reţete inedite

În parcarea centrului comercial Polus, unde a fost găzduit evenimentul, 35 de echipe de bucătari au gătit de la grătare, peşte prăjit, rulouri pangasus şi pui în migdale, până la gâscă umplută cu carne de raţă şi afine, coaptă în lut.
O altă reţetă, folosită pentru prima dată de un grup de bucătari din judeţul Dâmboviţa, a fost pieptul de raţă gătit cu fierul de călcat. Ca rarităţi s-au detaşat pateul de urs, cel de iepure şi de căprioară, dar şi dulceaţa de ardei iute.

Au gătit opt ore

"Crapul e chiar din Dunăre", ne-a spus Tudorel Gheorghiţă, maestru în arta culinară. Fileurile preparate de el, înfipte într-un ananas care anima un platou imens, aproape îl făceau să uite că a călătorit o zi întreagă pentru a participa la concurs. Bucătarul a venit tocmai din Brăila, alături de o echipă întreagă de experţi în ale gătitului.

Împreună cu Cerasela Lungu, de la şcoala Bella Italia, au preparat trei platouri care mai de care mai dichisite. Au lucrat la ele opt ore, ne-a spus Cerasela.

Coadă la gulaş cu bere

O mie de porţii de gulaş au fost gătite în trei ceaune mari, agăţate deasupra focului. O reţetă specială a făcut ca, în ziua de sâmbătă, porţiile să se termine în mai puţin de trei ore: s-a folosit bere în loc de apă. Etapa de la Cluj a fost a treia şi ultima a Campionatului Naţional de Gătit în Aer Liber.

În clasamentul general pe locul I s-a situat echipa de la Cabana Vânătorilor, Predeal, urmată, în ordine, de reprezentanţii Hotelului Gilău, judeţul Cluj, şi cei ai şcolii de bucătărie Bella Italia, din Brăila.

"Sunt un copil canadian, iubesc hamburgerii"

E cel mai bun în prepararea grătarului, însă iubeşte hamburgerii. Deoarece nevasta sa e italiancă, adoră micii, iar în România îi place să mănânce... cozonac. Ca specialitate, nu-şi poate lua gândul de la gulaş. Celebrul bucătar Robert Rainford a susţinut la Cluj-Napoca primul demo din Europa.

Adevărul: Cât de familiarizat sunteţi cu bucătăria românească?

Deoarece sunt pentru a patra oară în România şi pentru că am călcat şi în bucătării din Italia şi Franţa, vreau să spun că la voi sunt foarte multe influenţe în cele ale gătitului. Sunteţi cu mult peste bucătarii din restul lumii. E deosebit faptul că aveţi atâtea bucătării remarcate în apropiere (cele franceze şi italiene - n.r.) şi atâtea influenţe în ale gătitului. Românii pur şi simplu "amestecă" toate aceste influenţe iar rezultatul este unul deosebit. Asta înseamnă a găti.

Cum găsiţi obiceiurile culinare tradiţionale din România?

Obiceiurile din România nu diferă mult faţă de cele întâlnite în restul lumii. Pot spune că modul de a găti al românilor se îndreaptă în direcţia potrivită. Arta culinară din România e deosebită prin aceste elemente tradiţionale, iar ceea ce am regăsit aici e în pas cu "moda", cu restul lumii.

Ce preferaţi, micii sau hamburgerii?

Mi-aţi pus o întrebare la care aş avea nevoie de foarte mult timp pentru a găsi un răspuns. Ce pot să spun, iubesc micii, deoarece nevasta mea e italiancă şi am aceste influenţe italieneşti peste tot în jur. Dar să ştiţi că sunt un copil canadian ca şi alţii, iar tinerii din Canada iubesc hamburgerii (râde). E complicat, e o întrebare la care nu cred că aş găsi un răspuns final. Să spunem că aleg şi micii şi hamburgerii, astfel îmi împac toate poftele.

Am observat idei noi în cele ale gătitului. Românii gândesc altfel faţă de cum s-a gândit până acum."
Antonio Passarelli, membru al juriului

Oamenii vin de la sute de kilometri depărtare de casă pentru a prezenta aici ceea ce ştiu ei
să gătească. E impresionant."
Jacob Haussman, membru al juriului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite