Stănculescu: Guşă a decăzut în rang pentru că nu a acceptat venirea trupelor sovietice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Victor Atanasie Stănculescu afirmă, într-un interviu acordat jurnaliştilor de la Adevărul, în colaborare cu B1 TV, că generalul Nicolae Militaru a fost cel care a acceptat în zilele de 23 - 24 decembrie venirea trupelor sovietice în România, însă şeful Statului Major, generalul Ştefan Guşă, s-a opus.

Citeşte şi:
EXCLUSIV Romeo Bălan, procurorul generalilor: „Chiţac şi Stănculescu merită să facă puşcărie şi la 90 de ani”


"Se pare că Militaru ar fi acceptat varianta şi ar  fi spus 'Da'. Apoi, când Iliescu a vorbit şi vroia să îi spună ambasadorului rus asta, a sărit Guşă, care a spus categoric 'Nu'. Asta l-a costat pentru că imediat a fost şi el aruncat tocmai cu două trepte mai jos, din funcţia de Şef al Statului Major".

Întrebat despre interferenţa sovieticilor în evenimentele din decembrie 1989, Stănculescu afirmă că abia în ianuatie 1990, când "apele se mai liniştiseră", a aflat de la soţia sa că staful ambasadei ruse din România se pregătea să plece în zilele de 16 - 17. "În 16 decembrie, soţia mea se plimba cu căţelul şi s-a întâlnit cu o doamnă rusoaică, funcţionară la ambasadă, dar care vorbea româneşte. Cum amândouă aveau căţei din aceeaşi rasă au început să vorbească, rusoaica fără să ştie că românca era soţia generalului Stănculescu. Din vorbă în vorbă, rusoaica i-a spus soţiei mele că îi pare rău că nu o să se mai vadă pentru că urmau să plece 'peste vreo două zile şi aici nu o să rămână decât un episod foarte redus'. Eu am aflat abia în ianuarie, când îmi reaminteam momentele grele", mărturiseşte Stănculescu.

Deşi m-au înlocuit cu Militaru, am continuat să comand

În interviu, generalul vorbeşte şi despre schimbarea sa din funcţia de ministru al Apărării, în data de 23 decembrie. "Era în jur de două după-amiaza, eram la telefon şi vorbeam chiar cu Târgoviştea şi Iliescu a venit din spatele meu şi mi-a spus: 'Dragă, noi am stabilit ca ministrul Apărării Naţionale să fie Nicolae Militaru'. Eu i-am spus lui Militaru să ia loc, iar el mi-a zis să rămân eu acolo că 'ştiu mai bine care sunt problemele militare ale ţării'. Am rămas până a doua zi, pe 24. Atunci, eu am fost tot timpul la comandă, eu vorbeam cu comandanţii de armată, eu ştiam datele despre ce organizasem la Târgovişte".

Dacă vindeam ghipsul, mă îmbogăţeam

Referitor la momentele în care purta ghips pentru a nu se duce la generalul Milea şi al Ceauşescu, Stănculescu afirmă că după fuga Ceauşeştilor a renunţat la el pentru că îl durea foarte rău. "În 23 decembrie au venit să îmi taie ghipsul pentru că mă durea foarte rău, nici nu puteam merge". Generalul spune, glumind, că dacă l-ar fi păstrat s-ar fi îmbogăţit. "Dacă îi punem să semneze pe el pe toţi cei care au intrat la mine în acea perioadă, eram milionar acum pentru că îl vindeam. M-a întrebat ce să facă cu el şi eu le-am zis să îl arunce, nu ştiam ce valoare putea să aibă mai târziu".

El mai spune că şi-a donat Muzeului Militar al României hainele din armată şi declaraţiile. "Eu am avut 16 decoraţii şi medalii din ţară şi 20 de medalii şi decoraţii din afară, mare parte din Tratatul de la Varşovia".

Redactorul-şef de la "Adevărul", Grigore Cartianu, şi Florel Manu au realizat un interviu de excepţie, difuzat joi în cadrul emisiunii "Naşul" de la B1 TV, cu generalul Victor Atanasie Stănculescu, un pion central al Revoluţiei, şi, în continuare, o figură controversată a peisajului postdecembrist. Numai aici puteţi urmări înregistrarea interviului în care generalul, condamnat pentru "omor deosebit de grav" in dosarul revoluţiei de la Timisoara, vorbeşte din spatele gratiilor despre ce s-a întâmplat în acele zile de decembrie.

Citiţi în ediţia de luni a ziarului "Adevărul", întregul interviu cu generalul Victor Atanasie Stănculescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite