Stagiul de practică, necesar în carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii absolvenţi se pot acomoda mai uşor cu mediul de lucru dintr-o companie Pentru a-şi asigura forţa de muncă, numeroase companii şi-au îndreptat atenţia spre studenţi. Stagiile

Tinerii absolvenţi se pot acomoda mai uşor cu mediul de lucru dintr-o companie

Pentru a-şi asigura forţa de muncă, numeroase companii şi-au îndreptat atenţia spre studenţi. Stagiile de practică le permit tinerilor să intre în contact cu ce înseamnă lucrul într-o companie şi facilitează primul pas în carieră.

Compania Automobile Dacia a adoptat modelul francez de stagii, al firmei- mamă, acordând o importanţă deosebită cunoaşterii viitorilor specialişti chiar înainte de intrarea propriu-zisă a acestora pe piaţa muncii.

Pentru 2007-2008, Dacia a elaborat o listă ce în prezent a ajuns la aproape 100 de teme tehnice de stagiu, informaţie care se regăseşte şi pe site-ul companiei. Pentru cele trei luni în care studentul va locui în apropierea platformei de producţie, constructorul auto oferă o bursă de 400 de lei şi asigură cazarea şi masa de prânz, precum şi transportul local. "Studenţii beneficiază de îndrumarea unui tutore pe toată perioada stagiului. Ei nu sunt condiţionaţi prin clauze restrictive", precizează Adina Burchioiu, şef al departamentului de recrutare al Automobile Dacia SA. Depunerea candidaturii se face pe baza unui CV şi a alegerii subiectului de stagiu. Selectarea stagiarilor se face printr-o sesiune de interviuri. Pentru a se asigura de o colaborare bună, Dacia încheie contracte cu universitatea şi cu studentul. Dacă universitatea la care învaţă solicitantul nu a încheiat deja un protocol de colaborare cu Dacia, acest lucru se poate face atunci când studenţii îşi manifestă dorinţa de a urma un stagiu, ne arată Burchioiu. Ea recomandă înscrierea studenţilor până în luna iulie deoarece în septembrie are loc prima etapă, de două săptămâni, cu rol de cunoaştere şi acomodare. Stagiul propriu-zis se desfăşoară pe parcursul a 12 săptămâni, în martie-mai 2008.

La selecţia de anul trecut au existat 250 de locuri, iar candidaţii au fost de aproape patru ori mai mulţi.

Pentru anul acesta, deşi nu s-a definitivat planul de stagiatură, Burchioiu mizează pe un nivel similar. Şansele de angajare ale unei persoane care termină un stagiu sunt semnificativ mai mari decât ale unui alt candidat. De altfel, şefa departamentului de recrutare estimează că 70% din stagiari se vor angaja în următoarele
12 luni după terminarea stagiului.

Accesul la un job într-o bancă s-a simplificat

Expansiunea reţelelor bancare oferă oportunitate tinerilor de să-şi gasească un job în acest sistem. Banca Românească acceptă în permanenţă cereri din partea tinerilor care sunt dispuşi să facă un stagiu de practică ce durează minimum două săptămâni, dar poate ajunge chiar şi la şase luni de zile. Stagiul este unul neplătit. El îţi oferă, în schimb, acea experienţă practică de care ai atâta nevoie ca să te angajeze cineva, ne spune Mihaela Forgaciu, directoarea de resurse umane a băncii.

În această perioadă, tânărul vede ce se întâmplă într-o sucursală. Mai mult chiar, el stă în umbra unui "senior" pentru a "fura" meserie. Stagiarul este, la rândul său, urmărit de un mentor. "În unele cazuri, el nici nu ştie că este analizat. Vrem să vedem care sunt pasiunile lui şi unde se descurcă cel mai bine", spune Forgaciu.

Ea arată faptul că stagiile de practică bancară oferă şansa de a înţelege mecanismele la nivel de sucursală şi oferă posibilitatea orientării în carieră. Există situaţii în care managerii au constatat după câteva săptămâni că stagiarul nu are nimic în comun cu banca.

Alegi domeniul pe care îl preferi

Totuşi, la sfârşitul stagiului, după o analiză la care participă atât candidatul, cât şi persoanele care l-au îndrumat şi supravegheat, foarte mulţi devin angajaţi. "Rata de succes este foarte mare", spune Forgaciu, care mărturiseşte că preferă mult mai mult să angajeze persoane care au făcut practică decât în urma unor interviuri în care posibilitatea de cunoaştere a candidatului este mult mai redusă.

"Suntem o bancă ce apreciază foarte mult tinerele talente", spune directoarea de resurse umane.

De altfel, în departamentul pe care îl conduce, media de vârstă este de maximum 30 de ani, două persoane fiind angajate în urma unui stagiu făcut la terminarea facultăţii. "Îmi plac oamenii pasionaţi. Consider că, dacă eşti pasionat, găseşti acele energii şi motivaţii care de care mai ascunse care te fac să mergi mai departe", spune Forgaciu. Ea leagă excelenţa în activitatea pe care o desfăşori de pasiunea pentru acel lucru.

În unele cazuri, stagiarul nici nu ştie că este analizat. Vrem să vedem care sunt pasiunile lui şi unde se descurcă cel mai bine
Mihaela Forgaciu,
Director Resurse Umane, Banca Românească

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite