Stagiul de cotizare pentru pensii ar putea fi blocat la 31 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Nivelarea" condiţiilor de pensionare nu este o problemă nouă. Şi guvernul anterior demarase această procedură în aproximativ aceleaşi condiţii de realizare. Singura noutate este aceea că

"Nivelarea" condiţiilor de pensionare nu este o problemă nouă. Şi guvernul anterior demarase această procedură în aproximativ aceleaşi condiţii de realizare. Singura noutate este aceea că actualul proiect de modificare a Legii 19/2000 privind pensiile stabileşte ca stagiu complet de cotizare o perioadă de 31 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

În opinia preşedintelui Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale, Mariana Câmpeanu, pentru femeile care se apropie de pensie în această perioadă nu vor fi probleme în ce priveşte creşterea stagiului. "Ele au intrat în activitate încă din perioada regimului comunist, în care toţi erau obligaţi să aibă un loc de muncă. Aşa că au început să cotizeze de la 18-19 ani, sau de la 23-24 de ani - cele cu studii superioare. Şi cum şi studiile universitare se constituie vechime, acum marea majoritate are aproape împlinită perioada de cotizare la asigurări", apreciază Mariana Câmpeanu. O altă problemă îl frământă însă pe directorul CNPAS. "Suntem încă o societate patriarhală, chiar dacă am intrat în mileniul III. Bărbaţii trebuie să înţeleagă că femeile au din ce în ce mai mult nevoie de ajutor în problemele sociale şi casnice", recomandă Mariana Câmpeanu. La rândul său, fostul ministru al muncii Gheorghe Barbu îşi aminteşte că şi în perioada în care era oficial guvernamental s-a pus problema egalizării condiţiilor de pensionare.

În primăvara anului în curs, deja fostul staff al Ministerului Muncii găsise deja o soluţie de netezire a normelor de pensionare. "Cea mai favorabilă abordare era de a accelera creşterea stagiului de cotizare la femei şi stoparea celui pentru bărbaţi", a declarat Gheorghe Barbu.

Pensiile, majorate doar pentru 60% din agricultori

Guvernul va majora, în septembrie, cu 50% punctajul pentru pensia agricultorilor, şi nu valoarea absolută a pensiei, aşa cum a anunţat iniţial, iar beneficiari vor fi doar cei cărora nu li s-a majorat pensia în 2004. Potrivit Marianei Câmpeanu, preşedintelui Casei Naţionale de Pensii, măsura a fost luată pentru a îndrepta o greşeală din 2004, când s-au dublat doar pensiile celor care aveau venituri exclusiv din agricultură. Pensiile majorate vor ajunge la 933.372 de agricultori, atât cei care primesc pensie doar din agricultură, cât şi cei care au un punctaj cumulat din agricultură şi din activităţi salariale din agricultură, în vreme ce 654.377 de pensionari, cărora li s-au dublat pensiile în 2004, nu vor mai beneficia de majorarea programată pentru luna septembrie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite