Stagii de practica pentru absolventi, in institutiile Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Comisia Europeana, aplicatii de la 1 decembrie Comisia Europeana da posibilitatea absolventilor de facultate din tarile membre UE, precum si din cele in curs de aderare sa cunoasca din

Pentru Comisia Europeana, aplicatii de la 1 decembrie
Comisia Europeana da posibilitatea absolventilor de facultate din tarile membre UE, precum si din cele in curs de aderare sa cunoasca din interior mecanismul de functionare al institutiei la un stagiu de practica de doua pana la cinci luni. Pe parcursul unui an de zile, comisia organizeaza doua perioade de training, una incepand pe 1 martie, celalalta - pe 1 octombrie, care presupun activitati variate in cadrul anumitor departamente ale institutiei. Concurenta e mai mult decat serioasa: peste 15.000 de aplicanti pe 1.200 de locuri disponibile (600 de locuri pentru fiecare perioada in parte). Pe langa diploma de absolvire, tinerii trebuie sa cunoasca foarte bine doua limbi oficiale ale Uniunii Europene, dintre care una trebuie sa fie musai franceza, engleza sau germana, limbile "de lucru" ale comisiei. De asemenea, nu vor fi acceptati cei care au beneficiat anterior de un training, sau de un contract de angajare in cadrul oricarei institutii europene, mai lung de sase saptamani. Formularul de aplicare se gaseste la adresa: http://europa.eu.int/comm/stages. O data completat, el trebuie printat si trimis, alaturi de copii dupa documentele necesare, pana pe 1 septembrie, daca stagiul incepe la 1 martie anul urmator, si pana pe 1 martie, daca perioada de practica debuteaza pe 1 octombrie. Sunt necesare, printre altele, copii dupa urmatoarele acte: pasaport sau carte de identitate, diploma/diplome de absolvire, adeverinte/certificate care sa dovedeasca perioadele de lucru declarate in formularul de aplicatie, certificate lingvistice (alaturi de traduceri intr-una din limbile "de lucru" ale comisiei). Dosarul de aplicatie se trimite in Belgia, pe adresa: Traineeships Office, B100 1/7, European Comission, B-1049 Bruxelles. Mai multe detalii puteti afla accesand http://europa.eu.int/comm/stages/info/gentinfoten.htm.
La Consiliul European, doar "posturi" de functionar public
In fiecare an, Secretariatul General al Consiliului European pune la dispozitia tinerilor absolventi de facultate un numar de 85 de locuri in cadrul unui stagiu de practica de trei-patru luni de zile. Absolventii care provin din tarile in curs de aderare nu pot fi selectati insa, pe perioada negocierilor, decat pentru activitati caracteristice functionarilor publici. Pe site-ul Consiliului European, http://ue.eu.int, cei interesati afla ca varsta limita pentru aplicarea la stagiul de practica este 30 de ani, ca pentru 2006 s-au primit 1.000 de aplicatii. Pentru 2007, aplicatiile pot fi trimise incepand cu luna februarie 2006 si pana la 1 septembrie. Cei 85 de norocosi vor primi si o alocatie lunara de 850 de euro. Dosarele de aplicatie vor fi trimise pe adresa: General Secretariat of The Council of The European Union, Traineeships Office, 175, rue de la Loi, 0170.FK05, 1048 - Bruxelles.
La Comitetul Regiunilor - cea mai dura concurenta: 62 pe loc
Absolventii romani de facultate pot aplica si pentru un training de cinci luni de zile in cadrul unuia dintre departamentele Comitetului Regiunilor, fie in perioada 16 februarie - 15 iulie (trainingul de primavara), fie intre 16 septembrie si 15 iulie (trainingul de toamna). Conditia de baza o reprezinta cunoasterea uneia dintre limbile comunitatii europene (preferabil, franceza sau engleza). Anual, numarul aplicatiilor depaseste cifra 1.000, in conditiile in care sunt doar 15 locuri disponibile in cadrul fiecaruia dintre traininguri. Formularele de aplicatie se completeaza pe net, la adresa: http://trainee.cor.eu.int/default.aspx?inst=COR&culture=EN, intre 1 aprilie si 30 septembrie anul anterior (pentru sesiunea de primavara) si intre 1 octombrie si 31 martie (pentru sesiunea de toamna). Mai multe informatii puteti afla de la: http://www.cor.eu.int/en/presentation/contacttusttraineeships.htm.
Pentru Curtea de Justitie se cer cunostinte de franceza
Licentiatii romani in Drept sau Stiinte Politice pot aplica pentru un training platit, de maximum cinci luni, in cadrul Curtii de Justitie, fie in perioada 1 martie - 31 iulie (deadline - 1 octombrie anul anterior), fie intre 1 octombrie si 28 februarie (deadline - 1 mai). Dupa completarea formularului de aplicatie, disponibil la http://curia.eu.int/en/infosprat/formulairetstage.htm, acesta trebuie trimis, prin posta, la: Division du personnel de la Cour de justice des Communautes europeennes,. - 2925 Luxembourg, alaturi de un CV detaliat si copii dupa diplome si certificate. Cunoasterea limbii franceze constituie un avantaj major.
Inghesuiala si la Comitetul European Economic si Social
De doua ori pe an, Comitetul European Economic si Social organizeaza traininguri de cinci luni pentru absolventi de facultate. Ele debuteaza pe 16 februarie, respectiv 16 septembrie si au loc la Bruxelles. Anual, se primesc intre 800 si 1.000 de aplicatii, pentru un numar de 15 locuri/training. Incepand cu 1 octombrie 2005, formularele de aplicatie se completeaza on-line - www.esc.eu.int - pana pe 1 aprilie (pentru sesiunea de toamna), respectiv 1 octombrie (pentru cea de primavara).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite