Sprijin pentru afacerile tinerilor eco-fermieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană adoptă noi măsuri pentru promovarea produselor organice pe piaţa alimentară Noul program de marketing "Organic farming: Good for nature, good for you" lansat de Comisia

Comisia Europeană adoptă noi măsuri pentru promovarea produselor organice pe piaţa alimentară

Noul program de marketing "Organic farming: Good for nature, good for you" lansat de Comisia Europeană rentabilizează activitatea fermelor ecologice.

Scopul programului este de a-i determina pe tinerii fermieri din UE să opteze pentru alternativa ecologică, ca o soluţie rentabilă în concurenţa cu produsele alimentare convenţionale.

Programul "Organic farming: Good for nature, good for you" furnizează soluţii şi informaţii menite să crească competitivitatea produselor organice pe piaţa alimentelor, se precizează pe site-ul "Food Navigator".

Măsuri şi rezultate concrete

CE a stabilit un program de măsuri concrete şi metode prin care fermierii sunt învăţaţi cum să treacă de la producţia convenţională la cea organică. Un rol important în atragerea tinerilor fermieri îl au şi rezultatele concrete din Anglia.

Conform datelor furnizate de "The UK Soil Association", în Marea Britanie, vânzările de produse organice au crescut în acest an cu 10%, ceea ce reprezintă o creştere de patru-cinci ori mai mare decât creşterea vânzărilor de produse alimentare, în cei mai buni ani.

Astfel devine credibil şi cel de-al doilea slogan al programului de marketing lansat de CE, prin care eco-fermierilor li se promite că produsele organice vor fi pe placul consumatorilor, prin autenticitatea gustului şi a unei calităţi ridicate.

Programul este disponibil şi în limba română, pe pagina de internet http:ec.europa.eu/agriculture/organic/home.ro.

Contribuţia americană

Un aport important în extinderea pieţei de produse organice europene îl are şi Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA), care raportează rezultate încurajatoare de pe piaţa agroalimentară din SUA. Aici, în 2005, totalul vânzărilor de produse organice a ajuns la 2,5% din totalul vânzărilor de mărfuri alimentare, şi a valorat 15,7 miliarde de dolari.

Este de aşteptat că SUA vor contribui cu instrumente financiare prin care preţurile produselor organice să fie aduse cât mai aproape de cele ale produselor convenţionale.

Revenirea la bunele practici

Eco-agricultura reprezintă întoarcerea la bunele practici agricole, prin care natura nu este agresată.

Multe metode tradiţionale de cultivare a pământului şi de creştere a animalelor sunt reactualizate.

Printre metodele eco-agriculturii se află rotaţia culturilor, neutilizarea pesticidelor, interzicerea organismelor modificate genetic, utilizarea resurselor naturale, precum compostul din reziduurile animaliere şi vegetale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite