Sporurile de vechime pot fi justificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei va fi dat în judecată de magistraţi, fiind acuzat de discriminare. La sfârşitul anului trecut, ministerul a acordat prime doar pentru judecătorii cu o vechime de maximum

Ministerul Justiţiei va fi dat în judecată de magistraţi, fiind acuzat de discriminare. La sfârşitul anului trecut, ministerul a acordat prime doar pentru judecătorii cu o vechime de maximum trei ani. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a constatat că prin acordarea stimulentelor se consideră a fi discriminare. TotuşI, sporurile de vechime acordate în instituţiile bugetare nu sunt discriminatorii, spune preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.
- Acordarea de sporuri salariale în funcţie de vechime nu reprezintă discriminare?
- Discriminare este atunci când nu s-ar justifica o astfel de măsură, ori la sporurile de vechime se urmăreşte un anumit scop. Dacă cineva are o anumită vechime într-o funcţie se apreciază că acordarea de sporuri contribuie la păstrarea personalului angajat. De asemenea se impun anumite măsuri sociale pentru cei care desfăşoară o activitate mai mulţi ani. Acest lucru se practică peste tot şi măsura nu este discriminatorie.
- Totuşi, Codul Muncii spune că la stabilirea şi la acordarea salariului este interzisă orice discriminare, inclusiv pe criterii de vârstă
- Dar discriminare este şi atunci când persoane aflate în situaţii diferite nu sunt tratate diferit. Discriminarea are două feţe. Nu numai când sunt persoane în situaţii asemănătoare şi există un tratament diferenţiat se poate vorbi de discriminare, ci şi când sunt persoane în situaţii diferite şi au acelaşi tratament.
- Atunci ce înseamnă discriminare pe criterii de vârstă?
- Se face discriminare pe criterii de vârstă atunci când o firmă nu angajează persoane decât sub o anumită vârstă. Sau dacă o instituţie dă un salariu mai mic unui tânăr. Aici nu intră sporul de vechime, care nu este un stimulent, ci se calculează în funcţie de salariu, urmărindu-se un scop justificabil.
- Dar există meserii sau funcţii în care cineva cu vechime nu lucrează neapărat mai mult sau mai bine decât o persoană fără vechime. şi totuşi, persoana cu o vechime mai mare primeşte un salariu mai mare. Nu este discriminare?
- O persoană care a lucrat 20 de ani într-o meserie, are o stabilitate în muncă, se calculează şi un anumit grad de periculozitate în muncă şi toate acestea se adaugă la salariu. Plus că persoana mai în vârstă are nevoie de mai multe zile de recuperare, de concediu. şi atunci se justifică şi un spor la salariu. Diferenţierea nu este oricum foarte mare, se calculează la sutimi. Deci, aceste lucruri sunt justificate, nu sunt discriminări. Repet, ar fi discriminare dacă nu s-ar justifica. Aceste lucruri în dreptul muncii există ca o practică, nu numai la noi.
- Spuneaţi că discriminare ar fi dacă nu s-ar acorda aceste sporuri în funcţie de vechime. Atunci la firmele private unde nu se primesc astfel de sporuri?
- În cazul firmelor private, dreptul muncii reglementează anumite relaţii sociale, iar în sfera publică acestea sunt reglementate prin legi. În sfera privată statul nu poate să reglementeze. Se reglementează doar minimul necesar de drepturi pentru angajaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite