Sporturi care fortifică oasele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tenisul, joggingul sau aerobicul, practicate timp de 30 de minute pe zi, întăresc sistemul osos şi reduc riscul de fracturi Oasele corpului devin mai rezistente dacă sunt solicitate prin

Tenisul, joggingul sau aerobicul, practicate timp de 30 de minute pe zi, întăresc sistemul osos şi reduc riscul de fracturi

Oasele corpului devin mai rezistente dacă sunt solicitate prin exerciţii în forţă, care presupun mişcări
împotriva gravitaţiei.

O plimbare în natură, pe jos sau cu bicicleta nu este suficientă pentru a ne întări sistemul osos, susţin specialiştii Fundaţiei Naţionale pentru Osteoporoză din SUA.

În opinia acestora, oasele corpului devin mai puternice cu cât sunt exersate mai mult. Adică, este nevoie de contracţii musculare puternice şi rapide.

Cele mai indicate mişcări pentru menţinerea densităţii osoase sunt exerciţiile în forţă, care presupun mişcări împotriva gravitaţiei (dansul, tenisul, alpinismul, joggingul, aerobicul şi drumeţiile montane). 30 de minute de exerciţii pe zi sunt suficiente pentru a obţine rezultatele aşteptate.

Exerciţii fizice în trei reprize

Este bine ca în acest interval de timp să exersaţi toate grupele musculare, în special pectoralul (cel mai puternic şi mai mare muşchi din zona superioară a trunchiului), deltoidul (muşchiul umărului), dorsalul (muşchiul care acoperă în mare parte spatele median şi inferior) şi muşchii femurali.

Dacă perioada de timp vi se pare prea mare, repartizaţi exerciţiile în trei sesiuni de câte 10 minute. Pentru cei care vor exerciţii mai puţin solicitante există stepperul (aparat cu pedale şi braţe mobile) sau bicicleta eliptică (ce solicită muşchii coapselor şi gambele).

Gimnastică pentru cei cu osteoporoză

Exersarea sistemului osos se mai poate face şi prin urcarea scărilor (cel puţin cinci etaje), mersul grăbit sau prin gimnastică.

În afară de mişcările speciale pentru întărirea oaselor, specialiştii americani mai recomandă şi alte exerciţii menite să îmbunătăţească echilibrul şi poziţia corpului: Tai Chi (exerciţii de relaxare şi echilibrare a corpului), Yoga şi Pilates (tehnica oxigenează muşchii şi creşte flexibilitatea corpului). Aceste exerciţii pot fi efectuate şi de către persoanele cu osteoporoză sau cu o densitate osoasă scăzută, nu înainte însă de a cere sfatul medicului.

Cum să vă întăriţi sistemul osos

Asiguraţi-vă că regimul alimentar vă furnizează necesarul zilnic de calciu şi de vitamina D

Obişnuiţi-vă să faceţi zilnic exerciţii fizice pentru creşterea rezistenţei oaselor

Evitaţi fumatul şi consumul excesiv de alcool

Solicitaţi informaţii suplimentare medicului în legătură cu menţinerea sănătăţii sistemului osos

Măsuraţi-vă regulat densitatea osoasă (în coloană, şold şi încheieturi) pentru a depista, din timp, modificările oaselor din aceste zone

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite