Sportul preferat al politicienilor: datul pe net

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a plăti poliţe sau doar pentru a se promova, oamenii politici au încins mediul virtual, postând intens pe paginile de Facebook, Twitter sau pe blogurile personale. Anunţuri importante, „săgeţi“ la adresa adversarilor, poze şi impresii sunt „date pe net“ zilnic de „postacii“ din politică.

Democrat-liberalii par „campionii mediului virtual", fiind reprezentaţi în prima linie de premierul Emil Boc, ministrul Turismului, Elena Udrea, şi de europarlamentarii Cristian Preda şi Monica Macovei, ale căror pagini virtuale dau numeroase ştiri. Dacă pe blog Udrea îşi „încondeiază" inamicii politici, îşi promovează proiectele pentru Capitală şi pune diverse întrebări, spre exemplu cum să-şi oprească centrala termică, pe Twitter caută lobodă sau spune ce are în frigider: doar un borcan de zacuscă.

De pe pagina de Facebook a ministrului Turismului s-a aflat şi cum au petrecut membrii Executivului Duminica Floriilor în pelerinaj la Mănăstirea Văratec. Atmosfera de excursie cu şcoala din microbuzul „guvernamental" s-a desprins din pozele făcute cu un telefon mobil şi postate pe pagina de Facebook a ministrului. În imagini apare şi premierul Emil Boc, cu o tabletă iPad de care este nedespărţit, folosind-o chiar şi în timpul unui interviu pentru a consulta Constituţia.

Boc, „reporterul" multimedia

De altfel, nu mică le-a fost mirarea ziariştilor care aşteptau în jurul orei 2.00 noaptea pe holurile Parlamentului rezultatele finale ale alegerilor interne din PDL, când premierul i-a filmat şi „intervievat" pentru pagina sa de Facebook. Anul trecut, premierul i-a filmat şi pe ziariştii care ­l-au însoţit în satul natal Răchiţele, unde a petrecut Paştele, imaginile având aceeaşi destinaţie: Facebook şi Twitter. Comentarii „cu priză la public" postează şi europarlamentarul Cristian Preda, un cunoscut critic al activităţii premierului, pe care l-a şi invitat ­să-şi găsească alt job. Şi pentru colega sa de partid, Monica Macovei, comunicarea virtuală este de bază. Ea a ales să anunţe că va candida pentru un post de vicepreşedinte la alegerile din PDL... pe Facebook.

Blogul lui Ponta: cum să supravieţuieşti la Paris

Şi în rândurile Opoziţiei spaţiul virtual e foarte apreciat. Liderul PSD, Victor Ponta, a decis să-şi facă blog în septembrie anul trecut, adică la şase luni după ce a devenit preşedintele partidului. „Băsescu mă înjură cum îi vine la gură pe la TV. E, uite aşa, nu am eu B1 al meu să îl înjur pe Băse, dar am blog! Aşa că o să mă apuc să scriu. Dacă nu vă place, înjuraţi-mă, iar eu îl înjur pe Băse şi suntem chit", a fost prima postare a lui Ponta pe blogul personal. După două luni, şeful social-democraţilor trecea la confesiuni, povestind cu lux de amănunte cum, la sfârşitul clasei a XI-a, a „evadat" la Paris. "A fost cea mai boemă perioadă din viaţa mea.

Citeşte aici blogurile politicienilor

Blog Elena Udrea

Blog Crin Antonescu

Blog Victor Ponta

Blog Adrian Nastase

Blog Mircea Geoana

Blog Cristian Preda

Blog Monica Macovei

Blog Alina Gorghiu

Am bătut tot Parisul pe jos, m-am împrietenit cu toţi emigranţii veniţi în Gara de Nord; ne-am bălăcit în fiecare zi în fântânile arteziene de la Luvru; am învăţat să mergem cu metroul fără bilet; câştigam cam 40-50 de franci  în câteva ore recuperând  fisele din cărucioarele de bagaje abandonate de cei care prindeau trenul în ultimul moment; am văzut toate muzeele arătând carnetul de elev şi  convingând că nu am bani de bilet; inclusiv am mers cu alţi români la Centrul de recrutare al Legiunii Străine de lângă Paris, am trecut testele medicale, dar când am aflat condiile (contract de minimum cinci ani) am  dat înapoi înainte să semnez şi bine am făcut!", şi-a
amintit Ponta.

Şi fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană a avut de-a lungul timpului intervenţii „remarcabile" pe blog, printre acestea numărându-se şi miniinterviul pe care şi l-a luat pentru a povesti cum a fost sfătuit de Victor Ponta, la dezbaterea avută cu Traian Băsescu înaintea ultimului tur al prezidenţialelor din 2009, să spună că a fost acasă, la nevastă, în cazul unei întrebări despre vizita făcută la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Activ pe blog este şi Adrian Năstase, care recent chiar a purtat un război virtual, pe tema votului prin corespondenţă, cu ministrul de Externe, Teodor Baconschi, care a „luptat" de pe site-ul Fundaţiei Creştin-Democrate.

Nici chiar fostul preşedinte Ion Iliescu nu se ţine departe de spaţiul virtual, postând din când în când câte un comentariu „de ştire". Activi pe net sunt şi liberalii. O pagină de Facebook „pe placul" a aproape 20.000 de vizitatori are preşedintele PNL, Crin Antonescu, care nu-şi dezamăgeşte fanii şi îi ţine la curent cu ultimele noutăţi: înregistrările de la emisiunile la care participă, transcrierile conferinţelor pe care le susţine sau propuneri pe care le face. „La zi" este pe Facebook şi liberala Alina Gorghiu, care se laudă chiar că a depăşit „limita maximă de prieteni". Cu sfaturi de petrecere a timpului liber, avertizări meteo, diverse relatări, deputata PNL ţine aprinsă discuţia cu amatorii de online. 

Câştigă trafic

La o căutare pe Google cu tagul „prostănacul", primul rezultat care apare este blogul lui Mircea Geoană. Cel care i-a aplicat această „etichetă" lui Mircea Geoană este preşedintele de onoare al social-­democraţilor, Ion Iliescu.

Părerea Expertului: „Blogul unui politician arată adevărata sa faţă"

Petrişor Obae, analist media

„Este firesc ca politicienii să încerce să-şi atragă simpatizanţi prin toate mijloacele la îndemână. Şi la fel de firesc este să folosească internetul, care este parte a mass-media, pentru că acolo întâlnesc o anumită categorie de public. Este vorba de un public tânăr, activ, care nu se uită la televizor şi care nu citeşte ziarele. Pe de altă parte, blogul unui politician ne arată mult mai bine adevărata sa faţă. Poţi înţelege mult mai bine cine este cu adevărat politicianul respectiv dacă îi urmăreşti constant blogul decât dacă îi pui la un loc toate declaraţiile. Cât despre practica politicenilor de a avea consultanţi care să scrie în locul lor pe bloguri, cred că e vorba de o prelungire a unui comportament politic într-un mediu nou. În fond, şi anumite discursuri ale politicienilor sunt scrise de consultanţi. În privinţa «postacilor», cei care intră pe site-uri şi lasă tot soiul de comentarii la comandă, aşa ceva nu este etic. Poţi să-ţi spui părerea despre un articol, despre un subiect, dar nu poţi să comentezi pentru că ai fost plătit. Din păcate, aceşti «postaci» nu pot fi nici controlaţi, nici identificaţi".

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite