Sportul, lux pentru clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Cluj-Napoca, eşti nevoit să plăteşti şi ca să alergi în parc. Autorităţile locale şi cele judeţene nu sprijină activităţile sportive ale clujenilor, acuzând lipsa de spaţii adecvate şi de baze sportive.

Mişcarea costă bani, cel puţin în Cluj-Napoca, unde plăteşti şi ca să alergi în parc. Dacă nu eşti elev sau student, caz în care ai parte de unele facilităţi din partea instituţiilor de învăţământ la care studiezi, eşti bun de plată ca să faci sport. Fie că e vorba de banalul alergat în parc, ce te costă 2 lei, fie de tenis, fotbal sau înot, pentru care plăteşti sute de lei lunar.
Dacă ne uităm la vecinii noştri, în Budapesta de exemplu, nu putem fi decât invidioşi. Iubitorii sportului au la dispoziţie parcuri întregi cu terenuri de tenis, baschet, handbal, piste de atletism sau ciclism, totul gratuit. În Cluj, însă, sportul este un lux pentru majoritatea clujenilor.

La universitate, ca la privat

Dacă municipalitatea se plânge de faptul că nu are în administrare nicio bază sportivă, la cele ce aparţin de şcoli şi universităţi preţurile sunt la nivelul centrelor  private. De exemplu,  în  Parcul  Sportiv „Iuliu Haţieganu”, administrat de Universitatea „Babeş-Bolyai”, costurile sunt la fel de mari ca şi la complexul privat „Sport Complex Transilvan”.
Pentru o oră de tenis plăteşti de la 20 de lei în sus, baschetul costă 40 de lei ora, iar handbalul 100 de lei. De asemenea, închirierea unui teren de fotbal este între 100 şi 120 de lei. „Facilităţi au doar studenţii UBB”, explică, sec, Nicu Cherteş, administratorul parcului.

Posibilităţi reduse pentru autorităţi

Singurele locuri ce sunt puse la dispoziţia unor competiţii organizate sunt Sala Sporturilor „Horia Demian” şi Sala de gimnastică „Sonia Iovan”, administrate de Direcţia Judeţeană pentru Sport (DJS) Cluj. „Sălile sunt puse la dispoziţie grupurilor organizate, în baza programului disponibil”, arată vicepreşedintele DJS Cluj, Nicolae Ienac. „Problema gratuităţii este una dificilă. Costurile sunt mari, se distrug foarte repede obiectele sanitare şi celelalte dotări”, crede Ienac.
Niciun proiect european
Totuşi, până acum nu s-a accesat niciun cent din fonduri europene pentru construirea unor centre sportive, care să vină în sprijinul clujenilor.
La nivel de intenţie se află un proiect demarat de DJS Cluj, pentru mediul rural. Este vorba de construirea unor baze sportive, cu terenuri şi săli de sport, în localităţile limitrofe municipiului, ca Floreşti, Jucu, Apahida sau Baciu. „Vor fi construite în cartierele noi de aici, iar accesul va fi gratuit”, spune Ienac.
În acelaşi timp, Primăria Cluj-Napoca nu a accesat nici un proiect european pentru susţinerea sportului. „Până acum, nu a existat nicio linie de finanţare în care Consiliul Local să fie contractant pentru astfel de proiecte”, spune Raimonda Boian, purtător de cuvânt al Primăriei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite