Spitalul românesc te obligă să-ţi aduci medicamentele de acasă - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internă scrie despre situaţia din spitalele româneşti, cum au petrecur românii de 1 Mai şi despre Adrian Marino. Printre alte subiecte, mai este luna protestelor la adresa Legii salarizări, iar un primar "mulge" din autostradă.

Spitalul românesc te obligă să-ţi aduci medicamentele de acasă

65% dintre produsele medicale care ajung în spitalele româneşti provin din China, Pakistan şi Coreea, spun furnizorii. Asta în condiţiile în care ajung. E 5 dimineaţa şi, într-un spital de stat, în faţa unei săli de operaţii, un soţ îşi face griji pentru cea aflată înăuntru. Iese asistenta şi se îndreaptă spre el: "Ne-ar trebui nişte anestezic, noi ceva, ceva mai avem, dar..." În locul grijilor, panică. "E o farmacie non-stop în apropiere, dar luaţi mai mult dacă e..., mi-a mai zis asistenta, liniştită ca şi când m-ar fi trimis să aduc nişte cafea, aşa, ca să fie, pentru fetele de pe tură", relatează un cititor Gândul, experienţa trăită recent într-un spital "de elită" din Bucureşti.

Din 1877, nicio sărbătoare fără mici

De 1 Mai, fumul aromat al grătarelor s-a întins deasupra României mai ceva ca norul de cenuşă vulcanică. Micii par să facă parte din istoria noastră: un profesor susţine că micul a apărut în 1877, odată cu independenţa. Peste 86.000 de români au petrecut ziua de 1 Mai în staţiunile din România, iar 11.000 în străinătate şi au cheltuit, pentru toată distracţia, aproape 6 milioane de euro, arată datele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.Istoricul Călin Felezeu spune că denumirea de mititei este legată de proclamarea independenţei de stat a României, scrie România Liberă.

Vanitatea lui Adrian Marino, pedala apăsată de Securitate

Criticul Adrian Marino a fost instigat de DIE să învrăjbească exilul parizian, mizând pe antipatia sa faţă de Monica Lovinescu după ce aceasta s-a pronunţat critic faţă de o lucrare de-a lui, potrivit EVZ. În primele călătorii în străinătate, Adrian Marino a avut o relaţie amiabilă cu soţii Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca. În 1981, odată cu lansarea la Paris a cărţii „Hermeneutica lui Mircea Eliade”, organizată de Editura Gallimard şi pentru care Marino a obţinut, cu acordul DIE, prelungirea vizei de şedere cu câteva luni, între cele două părţi a intervenit tensiunea.

Primarul forţos care mulge din autostradă

Mircea Chivu este primar de aproape două mandate în comuna Râfov, din judeţul Prahova. Ultimele alegeri le-a câştigat din partea PD-L, schimbându-şi astfel orientarea politică. Prin satele pe care le administrează va trece Autostrada Bucureşti - Ploieşti. Ca orice primar gospodar, Mircea Chivu s-a implicat în buna desfăşurare a exproprierilor de pe raza localităţilor unde este edil. S-a ales astfel cu câteva parcele generoase atât în Sicrita, cât şi în Râfov sau Moara Domnească. Toate expropriate de statul român pentru realizarea tronsonului de autostradă spre Ploieşti, informează Jurnalul Naţional.

Mai, luna protestelor la adresa Legii salarizării

Chiar de luni, federaţia Columna, afiliată la CNSLR Frăţia, va începe protestele, anunţă Cotidianul. În perioada 3-7 mai, câte 150 de funcţionari publici vor picheta sediul Guvernului,timp de două ore. Nemulţumirile vizează aplicarea legii unice de salarizare în sistemul bugetar. Pe 5 mai, ne aşteaptă o grevă generală organizată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie. Mai exact 50.000 de angajaţi din primării, consilii locale şi judeţene, dar şi din alte instituţii aflate în subordinea acestora vor să întrerupă lucrul. Şi în acest caz, motivele sunt efectele legii unice de salarizare: eliminarea unor sporuri şi neplata orelor suplimentare.




Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite