Spitalele, obligate să deconteze cheltuielile pacienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea 157/2008 care prevede că pacienţii care şi-au plătit medicamente, investigaţii paraclinice sau materiale parafarmaceutice în timpul

Recent, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea 157/2008 care prevede că pacienţii care şi-au plătit medicamente, investigaţii paraclinice sau materiale parafarmaceutice în timpul internării în spital beneficiază de acum de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate în această perioadă. Acest lucru se realizează pe baza unei dovezi, chitanţă sau factură, prezentate managerului spitalului.

"Menirea acestei legi este de a proteja financiar acele persoane care se văd nevoite, ca urmare a unor disfuncţionalităţi administrative, să plătească medicamente, materiale parafarmaceutice sau investigaţii la care altfel au dreptul în mod gratuit", ne-a explicat deputatul Sorin Paveliu, iniţiatorul legii.

Servicii rambursate

Noua lege prevede că asiguraţii au dreptul "să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate în perioada spitalizării, la care ar fi fost îndreptătiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de Contractul - cadru". "Spitalul nu face niciun efort financiar suplimentar. Toate prestaţiile din Contractul - cadru sunt decontate spitalului indiferent dacă se fac cu medicamente achiziţionate din spital sau din buzunarul pacientului", a afirmat Sorin Paveliu.

Deputatul consideră că, mergând pe acelaşi principiu, farmaciile care nu mai eliberează medicamente compensate deoarece li s-a epuizat bugetul trebuie să ofere medicamente pe bani, pe care pacientul să le deconteze la Casa de Asigurări de Sănătate, pe baza chitanţei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite