Spitalele din România, iad pentru bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile sanitare din majoritatea judeţelor ţării au devenit de mai bine de o săptămână adevărate saune. Cadrele medicale, dar şi pacienţii se plâng de condiţiile inumane în care

Unităţile sanitare din majoritatea judeţelor ţării au devenit de mai bine de o săptămână adevărate saune. Cadrele medicale, dar şi pacienţii se plâng de condiţiile inumane în care sunt nevoiţi să trateze sau să fie trataţi

Infern. Acesta este cuvântul care se află în aceste zile caniculare pe buzele multor medici şi pacienţi, care se văd nevoiţi să stea în spitale la peste 35 de grade Celsius. Oamenii se uită la termopanele care sporesc căldura din saloane şi tânjesc după aparatele de aer condiţionat. În zadar, însă.

"Ne sufocăm noi, care suntem sănătoşi, dar pacienţii, care au probleme grave", ne-a spus o asistentă de la spitalul Colentina din Bucureşti. În lipsa aerului condiţionat, pacienţii stau non-stop cu ferestrele deschise şi folosesc cearşafuri pe post de jaluzele. În această situaţie se află cei mai mulţi dintre bolnavi, pentru că spitalul are 200 de saloane şi numai 70 de instalaţii de climatizare. "Am pus cearşaf în geam şi am adus şi ventilatorul de acasă", a spus însoţitorul unui pacient de la secţia gastroenterologie.

Potrivit directorului administrativ al spitalului Colentina, Mariana Teodorov, numărul minim de aparate de aer condiţionat care ar trebui achiziţionat este de 53. "A mai fost cald şi în alţi ani, dar o săptămână pe lună în timpul verii, nu aşa", a spus directorul administrativ. Majoritatea instalaţiilor ar fi destinate blocurilor operatorii care nu au încă aer condiţionat, dar şi saloanelor de cardiologie şi neurologie, unde temperaturile au atins valori foarte ridicate. Potrivit managerului spitalului, Petre Coşereanu, alte 13 aparate de aer condiţionat, achiziţionate din banii salariaţilor instituţiei, vor fi instalate în cursul acestei săptămâni. Şi spitalul de copii "Marie Curie" duce lipsă de aparate de aer condiţionat, însă, potrivit managerului Daniel Buzatu, acestea nu sunt o soluţie, mai ales când este vorba de copii. El spune însă că, în mod normal, spitalul ar trebui să aibă instalaţie de climatizare, care să menţină o temperatură constantă. La spitalul Colţea din centrul Capitalei, pacienţii şi personalul medical, deopotrivă, se răcoreau cu câte o sticlă de apă de la "bufet". "Este cald tare, afară nici nu îndrăznim să mai ieşim, dar suportăm pentru că medicii de aici sunt buni", a spus o pacientă de la mansarda spitalului. Potrivit directorului unităţii, situaţia nu este gravă. "Clădirea este veche şi nu este cald în saloane", a spus Cristian Popescu. El a mai precizat că blocurile operatorii sunt dotate cu instalaţii de climatizare, astfel încât operaţiile să nu se desfăşoare la temperaturi ridicate.

Cearşafuri ude, în loc de aer condiţionat

38 de grade Celsius. Aceasta era temperatura din spitalele botoşănene ieri. Ca să reziste în saloane, bolnavii au fost nevoiţi să pună cearşafuri ude şi pături în geam. Niciun salon din spitalele botoşănene nu este prevăzut cu aparate de aer condiţionat. În plus, bolnavilor li s-a interzis să îşi aducă de acasă ventilatoare.

Pacienţii imobilizaţi la pat şi cardiacii au făcut faţă cel mai greu temperaturilor ridicate din saloane. Mai fericiţi sunt însă, dacă se poate spune aşa, pacienţii din Drobeta-Turnu Severin. Nici ei nu au aparate de aer condiţionat, dar li se permite să vină de acasă cu ventilatoare. Cei care nu au bani pentru astfel de aparate sunt ajutaţi de rude prin metoda "vânt permanent cu ziarul la căpătâi".

Copiii, cei mai afectaţi

Zeci de copii din judeţul Gorj au ajuns la spital în ultimele zile din cauza caniculei. La Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean, temperaturile foarte ridicate le dau mari bătăi de cap copiilor-pacienţi şi medicilor: "Salonul este un loc foarte foarte călduros, unde ne este greu să stăm. Dar nu avem încotro. Copiii suferă cel mai tare, am pus la geamuri cearşafuri, ca să ne mai protejeze de razele soarelui. Le dăm să bea multă apă şi stăm atente, pentru ca să nu păţească ceva", ne-a spus una dintre mamele internate alături de copilul său în spital. "Mai punem câte ceva în geam, le mai deschidem uneori, astfel încât să nu fie curent, să nu răcească cei mici. Trebuie să avem grijă de ei", a mai povestit una dintre mămici. Spitalul este dotat cu termopane, iar pacienţii şi medicii se plâng că, din această cauză, fac şi cu mai mare dificultate faţă temperaturilor ridicate.

Şi medicii se plâng

"Este groaznic de cald în saloane. Ar trebui să existe peste tot aparate de aer condiţionat, însă fără o sponsorizare nu avem nicio şansă, pentru că nu sunt bani pentru această investiţie. În birourile noastre nu avem aer condiţionat pentru că nu sunt bani pentru ca toate încăperile spitalului să fie prevăzute cu astfel de aparate", ne-a declarat dr. Mirandolina Prişcă, directorul Spitalului Judeţean Arad. De mai bine de o săptămână, medicii ginecologi de la Spitalul Municipal Câmpina îşi desfăşoară activitatea cu mare dificultate din cauza lipsei unui aparat de aer condiţionat. Temperatura în sala de operaţii ajunge la 39 de grade Celsius, medicii şi asistentele fiind nevoiţi să apeleze la improvizaţii pentru a opri şiroaiele de transpiraţie care le intră în ochi. De multe ori, ei îşi înfăşoară fruntea cu feşe de tifon sau îşi pun un pampers pe cap. "Duminică am avut 10 naşteri, din care cinci au fost cezariene. Am crezut că nu voi rezista până la capăt. Facem muncă de spartani aici!", a declarat, pentru ziarul "Republicanul", medicul Mihai Niculescu, şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie.

30 de decese, într-o singură săptămână

Datele centralizate la Ministerul Sănătăţii Publice, în intervalul 19-26 iunie, arată că 30 de persoane şi-au pierdut viaţa, până ieri, din cauza căldurilor excesive din ultima vreme. Autorităţile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti au raportat Ministerului Sănătăţii Publice alte patru decese în locuri publice, începând de luni, ora 19.00, până ieri, ora 10.00, în cazul cărora este posibil ca temperaturile ridicate să fie factorul favorizant.

45°C în ambulanţe: pacienţii refuză să mai urce în maşini!

La Galaţi, zeci de oameni care au nevoie de asistenţă medicală din cauza caniculei refuză să mai fie transportaţi la spital cu ambulanţele. Gălăţenii se plâng de temperaturile foarte ridicate din maşinile sanitare, de peste 45 de grade Celsius, şi preferă să aleagă alt mijloc de transport pentru a ajunge la spital. În
ce-i priveşte pe angajaţii de pe ambulanţă, aceştia se tem că, din cauza temperaturilor toride din maşinile pe care lucrează, se vor transforma ei înşişi în pacienţi. "Doar două din cele 60 de maşini din parcul auto al Serviciului de Ambulanţă Galaţi au aer condiţionat. Din păcate, asta înseamnă lipsă de confort termic nu numai pentru echipaj, dar mai ales pentru pacienţi", ne-a declarat directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, dr. Mihai Polinschi. Şi toate acestea se întâmplă în condiţiile în care Serviciul de Ambulanţă primeşte zilnic sute de apeluri de la oameni care cad în stradă din cauza caniculei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite