Spiritul lui Kim Ir Sen domină Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propaganda comunistă este la fel de eficientă, dar poporul are mai multe informaţii despre lumea de dincolo de graniţă O lume misterioasă în spatele unei cortine de fier. Corespondentul

Propaganda comunistă este la fel de eficientă, dar poporul are mai multe informaţii despre lumea de dincolo de graniţă

O lume misterioasă în spatele unei cortine de fier. Corespondentul BBC de la Seul, Charles Scanlon, a reuşit să descopere ce simt cu adevărat nord-coreenii despre conducătorul lor. De asemenea, a cercetat dacă aceştia au acces la informaţii din exterior, în special despre Occident.

În urma unei vizite în Coreea de Nord, Charles Scanlon a descoperit că mentalitatea locuitorilor din această ţară nu s-a schimbat. Fostul lider Kim Ir Sen pare să se fi metamorfozat în fiul său, Kim Jong Il, în mintea poporului. Kim Jong Il este descris drept un personaj grijuliu, atent la nevoile oamenilor. Nord-coreenii par drăguţi, spirituali, pricepuţi, dar totul se schimbă când este vorba de conducătorul lor. Iar respectul pare sincer. De asemenea, ei par să ştie mai multe lucruri despre lumea din afară decât erau în urmă cu 12 ani, când jurnalistul BBC a vizitat această ţară. Ştiu că vecina lor, Coreea de Sud, este mai bogată şi cunosc dezvoltarea economică a Chinei.

"Cum se pot îmbunătăţi relaţiile cu SUA?"

În spatele cuvintelor sforăitoare şi a fricii, este posibil să descoperi un respect de voie, de nevoie pentru SUA, observă Scanlon. Un ofiţer l-a întrebat pe jurnalist ce trebuie făcut pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu SUA. Dar ce ţine regimul în funcţie? "Teama, spălarea de creiere sau naţionalismul? Toate acestea, estimează vizitatorul care este corespondent în Ţara dimineţilor liniştite (Coreea de Sud). Nord-coreenii sunt făcuţi să creadă că sunt singurii oameni virtuoşi într-o lume răuvoitoare şi potenţial agresivă.

Kim Jong Il face vizite în China

Regimul joacă în continuare "cartea victimizării naţionale". Coreea a fost colonizată de Japonia şi, în timpul Războiului Coreei, Nordul a fost distrus de bombardamentele americane. Cetăţenii sunt învăţaţi că liderul lor, Kim Il-Sung, a redat ţării mândria şi independenţa. Americanii sunt blamaţi pentru nenorociri: divizarea peninsulei, greutăţile economice, tensiunea militară permanentă. China încearcă să-l ispitească pe liderul nord-coreean cu reforme economice. Kim Jong Il face vizite ocazionale în China, dar nu este niciun semn de schimbare spre economia de piaţă. Dar activitatea comercială a crescut în comparaţie cu cea existentă în urmă cu mai bine de un deceniu. Există magazine mici şi mai multe restaurante. Rezidenţii străini spun că pieţele sunt pline cu mărfuri din China.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite