Spionul-şef al Americii, adjunctul Condoleezzei Rice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

John Negroponte dă comunitatea informaţiilor pe diplomaţie

să devină nr. 2 al diplomaţiei americane, respectiv adjunctul secretarului de stat Condoleezza Rice, au declarat înalte oficialităţi de la Washington.
Noua şi surprinzătoarea mişcare coincide cu schimbările considerabile, diplomatice şi militare, pe care Administraţia Bush intenţionează să le întreprindă în lumina eşecului tot mai vizibil al politicii americane în Irak. Într-adevăr, şeful Executivului american urmează să anunţe în cel mai scurt timp noua strategie pentru ieşirea din impasul irakian. Or, Negroponte, mai întâi ca ambasador la ONU (2001-2004) şi apoi ca ambasador în Irak (2004-2005), posedă o experienţă fără egal, atât pentru perioada care a precedat invazia americană din martie 2003, când a avut de făcut faţă în Consiliul de Securitate unei situaţii deosebit de dificile, cât şi pentru perioada care a urmat, până în momentul când a fost numit (în aprilie 2005) director al "US National Intelligence", organism nou creat pentru coordonarea imensului aparat american de spionaj, care cuprinde nu mai puţin de 16 agenţii separate. Faptul că până atunci aceste agenţii au acţionat individual, fără a exista un centru coordonator, a dăunat grav credibilităţii lor, reproşându-li-se că nu au putut preveni atacul devastator din 11/9 de la World Trade Center şi că au furnizat estimări neconforme cu realitatea în privinţa armelor irakiene de distrugere în masă - principalul pretext al războiului împotriva fostului regim de la Bagdad.
Experienţa diplomatică, principala explicaţie
Neîndoios, expertiza sa în problematica irakiană a jucat un rol capital în schimbarea intervenită, încă de mai multă vreme Condoleezza Rice dorindu-l alături. Pe de altă parte, Negroponte, diplomat de carieră (a mai fost ambasador în Mexic, Filipine şi Honduras), pare a se simţi mai confortabil în diplomaţie, prima sa "dragoste", deşi anterior afirmase că ar dori să rămână şef al comunităţii de informaţii până la sfârşitul mandatului actualei administraţii.
Oricum, schimbarea devenise însă inevitabilă, perioada deosebit de dificilă prin care trece diplomaţia americană reclamând o asemenea mutare, tot aşa după cum devenise inevitabilă înlocuirea fostului ministru al apărării, Donald Rumsfeld.
De notat că, în calitatea sa de şef al comunităţii de informaţii americane, Negroponte a vizitat nu de mult România.

Familia Negroponte are rude în România
John Negroponte este descendent al unei vechi familii de origine grecească, cu ramificaţii în mai multe părţi ale lumii. O ramură a acestei familii se află şi în România, unde s-a stabilit în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cunoscută fiind, între altele, contribuţia ei la ridicarea Mausoleului Eroilor Neamului, de la Mărăşeşti. Din această ramură face parte, prin alianţă, Sanda Tătărăscu-Negroponte, fiica fostului prim-ministru român din perioada interbelică, Gheorghe Tătărăscu, şi vicepremier şi ministru de externe în Guvernul Petru Groza de după 6 martie 1945. Ea a fost căsătorită cu Ulise Negroponte (decedat în 1995), descendent al amintitei familii. Astăzi în vârstă de 88 de ani, Sanda Tătărăscu-Negroponte este o mare doamnă în adevăratul sens al cuvântului, care, din cauza numelui pe care îl purta, a trecut prin grele încercări (a făcut şi puşcărie), dar şi-a păstrat neatinsă verticalitatea.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite