"Spionii" şi "trădătorii" nu sunt pericol pentru ordinea publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Completul de nouă judecători al instanţei supreme şi-a motivat, ieri, decizia prin care au fost eliberaţi Dorinel Mucea, Mihai Doncea, Stamen Stantchev şi Vadim Benyatov, acuzaţi în

Completul de nouă judecători al instanţei supreme şi-a motivat, ieri, decizia prin care au fost eliberaţi Dorinel Mucea, Mihai Doncea, Stamen Stantchev şi Vadim Benyatov, acuzaţi în dosarul scurgerilor de informaţii din domeniul energetic. Magistraţii au ajuns la concluzia că nu există elemente sau probe din care să rezulte pericolul concret al inculpaţilor pentru ordinea publică.

Nu există nicio stare de nelinişte

"În condiţiile în care în legătură cu faptele ce se reţin în sarcina celor patru inculpaţi s-a declanşat procesul penal, ce are ca finalitate tragerea la răspundere penală, faptul că probele cu caracter obiectiv, convorbirile telefonice, transcrieri, alte mijloace se află în posesia organelor de urmărire penală, cât şi împrejurarea că inculpaţii Mucea Dorinel Mihai şi Donciu Mihai Radu nu mai au în prezent funcţia de care s-au folosit pentru săvârşirea acestor fapte, nu justifică nici aprecierea existenţei unei stări de nelinişte sau insecuritate în rândul opiniei publice şi că lăsarea lor în libertate ar putea influenţa negativ urmărirea penală", mai susţin cei nouă magistraţi.

Judecătorii au explicat că măsura arestării preventive este una de excepţie şi, în această situaţie, a decis aplicarea interdicţiei părăsirii Capitalei cu obligaţia de a se prezenta la Parchet de fiecare dată când sunt chemaţi şi de a nu se apropia de persoanele cu care au comis faptele, martori, experţi sau cercetaţi în dosar.

Procurorii mai doreau timp să se lămurească

Toţi cei patru inculpaţi sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat care acţionează în mod coordonat în scopul divulgării secretului economic şi al concurenţei neloiale. Dorinel Mucea, adjunct al Sefului OPSPI, şi Mihai Donciu, consilier al ministrului comunicaţiilor, sunt acuzaţi pentru trădare prin transmitere de secrete, iar consultanţii străini Vadim Benyiatov şi Stamen Stantchev, pentru spionaj în formă continuată.

Procurorii au cerut prelungirea arestării, motivând "necesitatea lămuririi cauzei sub toate aspectele", audierea mai multor martori care au informaţii despre SC Romaero SA, SC Avioane Craiova SA şi SC Nuclearelectrica SA. Totodată, anchetatorii doreau să autentifice şi restul transcrierilor convorbirilor telefonice interceptate, să verifice apărările învinuiţilor din dosar şi să administreze noi probe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite