"Spionii" şi "trădătorii" ajung pe rând în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au finalizat rechizitoriul în dosarul privatizărilor strategice doar în ceea ce îi priveşte pe Mucea, Donciu şi Stantchev Dosarul "scurgerilor de informaţii privind

Procurorii au finalizat rechizitoriul în dosarul privatizărilor strategice doar în ceea ce
îi priveşte pe Mucea, Donciu şi Stantchev

Dosarul "scurgerilor de informaţii privind privatizările strategice" a ajuns în instanţă, după ce procurorii au finalizat rechizitoriul.

Parchetul General a decis trimiterea în judecată a lui Stamen Stantchev - consultant în cadrul Credit Suisse First Boston Europe - acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj; Dorinel Mucea - adjunctul şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din cadrul MEC - şi Mihai Radu Donciu - consilier al ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei - pentru infracţiunile de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi de trădare prin transmitere de secrete. Procurorii susţin că aceştia au obţinut date confidenţiale referitoare la privatizarea unor societăţi strategice româneşti din domeniul energetic sau de comunicaţii pe care le-au predat unui grup extern.

Nagy şi Şereş vor fi cercetaţi într-un alt dosar

Stantchev, Mucea şi Donciu vor fi cercetaţi în continuare într-un alt dosar, separat de această cauză, împreună cu Vadim Benyatov - consultant CSFBE, Michal Susak - fost director CSFBE, Mircea Flore - consultant bancar, Robert Neagoe - directorul Direcţiei Juridice a OPSPI din MEC, şi Mustafa Oral - consultant internaţional. Motivul pentru care acest dosar a fost separat este că Benyatov ar fi tergiversat prezentarea materialului prin faptul că a studiat prea încet probele procurorilor. Documentele din ancheta declanşată împotriva actualului ministru al comunicaţiilor, Zsolt Nagy, şi al fostului ministru al economiei, Codruţ Şereş, vor face obiectul unui alt dosar de urmărire penală care va primi un număr nou de înregistrare. Procurorii susţin că urmărirea penală împotriva lui Şereş nu este definitivată, fiind necesară administrarea de probe. În cazul lui Nagy, în rechizitoriu se arată că sunt necesare "dispunerea de acte procesuale, începerea urmăririi penale şi administrarea de probe utile, concludente şi pertinente".

Stantchev - "James Bond" pentru SRI

Procurorii au depus la dosarul de judecată şi scriptul înregistrărilor telefonice între inculpaţi. Stamen Stantchev, cel care, conform procurorilor, se lăuda la telefon că "el controlează Ministerul Economiei", conduce într-un top al înregistrărilor şi filajelor SRI. Conform rechizitoriului, în iulie 2005, el se consulta cu vicepreşedintele UDMR Gabor Kerekes, în legătură cu evoluţia situaţiei politice din ţară şi culegea informaţii despre ziarişti sau oameni politici (Dan Voiculescu şi Bogdan Olteanu). Tot în iulie, el discuta cu Dorinel Mucea şi cu alte personae din societatea civilă despre posibilitatea căderii guvernului. În iunie 2005, Susak îi cere lui Stantchev date despre Attila Demeter, secretar de stat MEC. În decembrie 2005, Stantchev se interesează despre vicepremierul Gheorghe Seculici. În iulie 2006, el are o discuţie cu Dorinel Mucea căruia îi cere relaţii despre cum se poate obţine o restructurare fără licitaţie. În martie 2006, există înregistrate convorbiri ale acestuia cu Benyatov sau Susak, cărora le prezintă situaţia din Guvernul României. Ofiţerii SRI care l-au filat pe Stantchev au notat că acesta s-a întâlnit cu sindicalistul Liviu Luca - la sediul Petromservice -, cu ministrul Codruţ Şereş - la cafeneaua Turabo sau la sediul MEC -, cu primarul Adriean Videanu - la Primăria Generală, cu reprezentanţii fabricii Skoda - la Hotel Hilton, cu secretarul de stat Gabor Kerekeş - la Hotelul Hilton, cu ministrul Zsolt Nagy - în mai multe restaurante.

Liviu Luca, exploatat "în orb"

"Pentru culegerea de informaţii, calea utilizată de grupul extern a fost cea a exploatării surselor umane, chiar şi "în orb" (deţinători de date şi informaţii confidenţiale care, nerealizând destinaţia informaţiei pe care o furnizează şi contextul în care poate fi folosită, diseminează sau divulgă pentru accederea la sistemul relaţional propriu), cum a fost cazul martorilor Gabor Kerekes, Liviu Luca şi Iacob Roxana", se arată în rechizitoriu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite