Spionii NATO vor aduce bani în Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În oraş va funcţiona un centru de pregătire al Alianţei Nord-Atlantice. Obiectivul strategic realizat cu o investiţie de 17,8 milioane de lei va aduce, conform specialiştilor, pe lângă prestigiu, şi bani societăţilor comerciale din Oradea.

Fostul ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat în toamna anului trecut, că Centrul de Excelenţă NATO va fi deschis în primăvara lui 2009. Lucrările la clădirea care va fi sediul centrului, o fostă unitate militară, situată pe strada Armatei Române, sunt în curs de finalizare.

NATO aduce bani

Specialiştii  susţin că centrul va aduce, indirect, bani firmelor din Oradea. „Într-o formă indirectă vom câştiga ceva. NATO înseamnă oameni din afara ţării, care vor dormi, vor mânca şi vor sta aici, vor consuma benzină. Oamenii ăştia se vor şi relaxa, au nevoie de divertisment, vor cheltui nişte bani.Vom avea de câştigat, asta este cert”, a spus Dacian Palladi, consultant în afaceri. El a susţinut că firmele bihorene ar putea asigura anumite servicii conexe, necesare unui astfel de centru.

„Teoretic am putea fi expuşi faţă de cei cu prejudecăţi legate de participarea noastră în NATO”, a mai precizat Palladi. „Oradea a fost mult timp lăsată de-o parte din toate punctele de vedere. Nu a ieşit pe piaţa europeană cu nimic. Acum Oradea va avea vizibilitate nu doar pe piaţa europeană, ci şi pe piaţa mondială.

Centrul de Excelenţă va fi un punct strategic cu conexiuni în plan strategic, militar şi economic”, este de părere Ioan Mintaş, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Acesta a mai arătat că de câştigat vor avea hotelurile, restaurantele şi alţi agenţi economici. “Dar trebuie ţinut cont că şi furnizorii de servicii vor fi tot locali”, a adaugat Mintaş.

Şcoală de spioni

„Pentru Centrul NATO este necesar ca la Oradea să funcţioneze un aeroport internaţional”, a declarat fostul ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu cu ocazia unei vizite în oraşul de pe Criş. El a precizat atunci că Centrul NATO va avea şi în jur de o sută de angajaţi civili.

La centru se vor instrui militari pentru spionaj şi contraspionaj. Acesta va fi coordonat de Comandamentul Aliat pentru Transformare, cu sediul la Norfolk (SUA). NATO a decis să deschidă centrul în România ca urmare a rezultatelor obţinute de militarii români în unităţile de „intelligence” şi forţe speciale, în timpul misiunilor.

Oraşele NATO sunt privilegiate

image

Eduard Hellvig, specialist în probleme de apărare, susţine că alte oraşe în care NATO are centre de excelenţă s-au dezvoltat mult. „În primul rând companiile care construiesc centrul sunt exclusiv din judeţul Bihor, ceea ce înseamnă că se vor aduce nişte bani şi implicit o dezvoltare a agenţilor economici.

În al doilea rând, cei care vor veni să lucreze în acest centru, să se instruiască, vor avea nevoie de cazare, masă, transport. Un aspect foarte important, ar putea impulsiona dezvoltarea aeroportului dar şi turismul”, subliniază Hellvig. Specialistul în probleme de apărare a mai arătat că aceste centre se înfiinţează în locuri cu tradiţie în domeniu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite