Spioana americană deconspirată îl dă în judecată pe Cheney

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul deconspirării unei agente CIA, delict penal conform legislaţiei SUA, riscă să capete o turnură mult mai neplăcută decât până acum pentru Administraţia Bush, ca urmare a procesului

Scandalul deconspirării unei agente CIA, delict penal conform legislaţiei SUA, riscă să capete o turnură mult mai neplăcută decât până acum pentru Administraţia Bush, ca urmare a procesului intentat de spioana în cauză vicepreşedintelui Dick Cheney şi altor înalte oficialităţi ale Casei Albe.
Într-adevăr, Valerie Plame Wilson, botezată de presa de peste Ocean "spioana blondă", şi soţul ei, Joseph Wilson, fost ambasador, cer daune vicepreşedintelui, fostului său şef de cabinet, Lewis Libby, precum şi lui Karl Rove, consilierul cel mai apropiat al preşedintelui Bush, pentru declanşarea unei campanii insidioase de presă având ca obiectiv discreditarea celor doi soţi, după ce fostul ambasador a pus sub semnul întrebării motivele invocate pentru intervenţia americană în Irak.
În 2002, Joseph Wilson a fost trimis într-o misiune specială în Niger, pentru a afla dacă Irakul încearcă să achiziţioneze uraniu din această ţară, în vederea fabricării unei bombe nucleare. Wilson a raportat că supoziţia este lipsită de orice temei, dar în ciuda poziţiei sale categorice, în Mesajul prezidenţial cu privire la Starea Uniunii din 2003, afirmaţia nedovedită a fost dată ca sigură. Ambasadorul a socotit de datoria sa să restabilească adevărul într-un articol publicat în "New York Times". La numai o săptămână distanţă, jurnalistul Robert Novak dezvăluia că Wilson a fost trimis în Niger ca urmare a propunerii soţiei sale, Valerie Plame, agentă sub acoperire a CIA, şi până atunci total necunoscută marelui public. Întrucât dezvăluirea numelui unui agent de spionaj este delict criminal, a fost deschisă o anchetă, pe firul căreia s-a descoperit că la originea deconspirării agentei acoperite se află oficialităţi importante, probabil ca răzbunare pentru poziţia lui Joseph Wilson ostilă războiului din Irak.
şeful de cabinet Libby şi-a dat demisia, acuzaţiile ce i se aduc fiind pasibile de ani grei de închisoare, dar principalul consilier prezidenţial, Rove, a scăpat deocamdată cu faţa curată. Procesul intentat de soţii Wilson riscă să ducă la reizbucnirea şi amplificarea scandalului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite