Speranţa i-a trimis la urne pe orădeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele în vârstă s-au prezentat conştiincioase la vot. Chiar dacă experinţa ultimilor 18 ani i-a dezamăgit, unii bihoreni încă mai speră că votul lor va conta.

Secţiile de votare din Oradea s-au deschis fără incidente majore. De dimineaţă,  majoritatea celor care s-au prezentat la vot au fost bătrânii, care au trecut pe la secţiile de votare în drum spre biserică. „Peste 85% dintre cei care au venit sunt persoane în vârstă”, susţine Viorica Popa”, preşedinta secţiei 60.

Până la  09.30, la secţia de votare 63 au votat doar 13 persoane, din cele 1004 arondate. Membrii secţiilor de votare susţin că prezenţa la vot este asemănătoare cu cea de la locale şi că se aşteaptă la un număr mai mare de votanţi spre seară. “La noi nu au fost doar persoane în etate. Mai devreme a votat şi o tânără care se afla pentru prima dată la urne. Se vedea pe ea că era emoţionată”, ne-a spus Floare Buje, preşedinta secţiei.

Au votat pentru mai bine

Deşi s-au trezit de dimineaţă şi au ales să meargă la vot, aşteptările orădenilor nu sunt foarte mari, atunci când sunt întrebaţi dacă cred că votul lor va schimba ceva. Neîncrezător în clasa politică şi capacitatea românilor de a alege după sistemul uninominal, Acs Tibor a ales şi el să meargă la vot de dimineaţă.

Orădeanul consideră că introducerea votului uninominal este binevenită, însă crede că românii nu sunt încă pregătiţi pentru acest tip de vot. „Nu avem încă maturitatea necesară şi nici simţul civic. Românii votează poveşti şi votează anapoda. Probabil dacă s-ar da nişte mici am vota cu cine trebuie”, susţine orădeanul. „De schimbat nu o să se schimbe nimic, însă mai cred în unii politicieni. Sunt curios care vor fi rezultatele, pentru că lumea este confuză. Oamenii caută pe liste o persoană cunoscută şi când văd că nu-i în colegiul lor  nu mai ştiu cu cine să voteze”, crede Nicolae Szekely. 

Dacă unii orădeni erau nehotărâţi, neştiind dacă până la sfârşitul zilei vor ajunge la urne, alţii erau decişi să nu voteze.  „Nu merg la vot pentru că nu am  pe cine să votez. Niciunul dintre candidaţi nu m-a convins. Din păcate campania electorală a însemnat pentru fiecare dintre aceştia o simplă oca zie de a arăta cu degetul către defectele contracandidaţilor, uitând să-şi  demonstreze propriile aptitudini”, a spus azi dimineaţă Mirela Burllău, o orădeancă nemulţumită de faptul că generaţia de politicieni tineri nu este bine reprezentată.

Coadă la buletine

Orădeni dornici să se prezinte la urne, dar fără carte de identitate valabilă, au luat cu asalt Serviciul de Evidenţa Informatizată a Persoanelor, care azi a funcţionat după un orar special, între 05.00 şi 21.00.

Gabor Barnabas, a fost de dimineaţă să-şi ridice noua carte de identitate. „Mi-am depus actele săptămâna trecută şi acum am venit să ridic cartea de identitate. Aveam buletin vechi şi l-am schimbat special să merg la vot. Cred că prin votul meu o să ajună în Parlament cineva care o să facă ceva pentru noi”, crede Gabor Barnabas.

Şeful SEIP, Adrian Chiru, susţine că în cursul acestei dimineţi s-au prezentat 33 de persoane pentru a-şi ridica noile documente de identitate, iar până spre seară era de aşteptat se să elibereze peste 200 de cărţi de identitate.

image

Peste 85% dintre cei ca re au venit sunt persoane în vârstă

image



Viorica Popa, preşedinta secţiei 60
 

image

Eu am votat pentru noutate, să vină alţii la putere. Oricum, în spatele persoanelor se află partidul

image



Petru Muntean, 77 de ani, pensionar

image

Eu am votat pentru lucruri mai ieftine şi pentru medicamente mai puţin scumpe

image



Ida Iakob, 79 de ani, pensionară

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite