Speranta, fosta ministra a Mediului, a dat liber la secat Duruitoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitropolia Moldovei Si Bucovinei si-a ridicat o cladire cu etaj si mansarda chiar in mijlocul Parcului rezervatie naturala Ceahlau. Ansamblul religios s-a construit pe masivul Toaca, zona de

Mitropolia Moldovei Si Bucovinei si-a ridicat o cladire cu etaj si mansarda chiar in mijlocul Parcului rezervatie naturala Ceahlau. Ansamblul religios s-a construit pe masivul Toaca, zona de conservare speciala. Lucrarile au inceput anul trecut fara avizele necesare, iar transportul materialului lemnos a dus la distrugerea unor raritati floristice unicat in Romania. Garda de Mediu Neamt a interzis initial lucrarile in zona platoului respectiv, insa Mitropolia a obtinut autorizatia de constructie de la Consiliul Judetean.
Avizul de mediu nu exista, dar fostul ministru al Mediului Speranta Ianculescu a inaintat o adresa Mitropoliei, prin care se precizeaza ca ,se poate lucra la reabilitarea chiliilor existente fara autorizatie de mediu". Doar ca Mitropolia nu a reabilitat chiliile, ci a ridicat o noua cladire din temelie, o asa-zisa casa de odihna pentru pelerini. Peste 20 de ONG-uri au dat in judecata Mitropolia, dar lucrarile de constructie nu au incetat nici un moment. Constantin Pavel, seful Garzii de Mediu Neamt, spune ca lucrarile de constructie sunt ilegale. ,Atata timp cat nu exista un plan de management al Parcului Ceahlau nu ai voie sa construiesti nimic", a declarat Constantin Pavel. Chiar si actualul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, a vizitat judetul Neamt si a fost informata de aceasta problema, dar nu s-a luat inca nici o decizie. Constantin Sturzu, pur-tatorul de cuvant al Mitropoliei, ne-a declarat: ,Noi am obtinut toate actele necesare de la institutiile abilitate. Trebuiau date in judecata institutiile care ne-au dat avizele, nu Mitropolia". Monahii mai intentioneaza sa construiasca o casa de apa care se va alimenta din izvorul Fantana Rece, principala sursa a cascadei Duruitoarea. ,Captarea izvorului ar putea duce la disparitia cascadei monument al naturii Duruitoarea", crede profesorul Ion Iordache, presedintele Consiliului Stiintific al Parcului Ceahlau. Debitul izvorului a fost redus deja in momentul in care s-a construit cabana Dochia. Daca odinioara Duruitoarea se auzea tocmai de la Durau, acum debitul ei a scazut foarte mult si nu se mai aude.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite