Sper ca presedintele Basescu va reusi sa scumpeasca tigarile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dl. Marc Danzon, directorul Biroului Regional Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii se afla in Romania, unde va avea loc adunarea anuala a statelor membre. Domnia sa a avut amabilitatea de a

Dl. Marc Danzon, directorul Biroului Regional Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii se afla in Romania, unde va avea loc adunarea anuala a statelor membre. Domnia sa a avut amabilitatea de a acorda ziarului Adevarul un interviu in exclusivitate.
- Domnule director, cat de importanta este reuniunea si de ce a fost aleasa Romania ca tara-gazda?
- Este o reuniune foarte importanta pentru OMS si tarile participante. Reuniunile au loc o data la Copenhaga, sediul Biroului, o data intr-o tara membra. Romania a propus sa organizeze evenimentul, iar decizia a fost ,votata" de ceilalti. Reuniunea va da o buna vizibilitate tarii, intr-un moment cand se discuta subiecte fierbinti: lupta cu epidemia de gripa, obezitatea, limitarea fumatului, prevenirea accidentelor rutiere.
- Deciziile luate sunt obligatorii?
- Nu, doar cele ale UE au caracter obligatoriu. Dar, OMS are dreptul sa ceara tarilor membre mai multa transparenta in raportari, cum ar fi cazurile de gripa aviara, de exemplu.
- Ne asteapta o ,supergripa" ucigasa?
- Cu siguranta urmeaza o pandemie de gripa, dar nimeni nu poate preciza cand. Sansele cresc, in 2005, din cauza gripei aviare. In octombrie, vom merge in fiecare tara sa testam planurile nationale de supraveghere, alerta si control al epidemiei. Vor fi exercitii practice. Daca e imposibil sa nu apara o ,supergripa", cum ati numit-o, printr-o buna organizare putem sa reducem impactul si numarul de victime.
- Dar nu avem masti, nici stocuri de medicamente antigripale...
- Daca virusul se modifica, va fi nevoie de un nou vaccin, iar asta dureaza. Medicamentele antigripale sunt scumpe. Cui sa se distribuie gratuit: personalului medical si celui de ordine, copiilor? Sunt necesare dezbateri si evaluari, inclusiv in conferinta de la Bucuresti. Ce masti vom folosi: cele chirurgicale sau altele speciale? In scurt timp vom publica un studiu si se va sti care sunt mai eficiente. Dar, oare, le va purta publicul european, mult diferit de cel din Asia?
- Romanii sunt pe ultimele locuri in clasamentele europene?
- Romania nu are cea mai rea situatie, ci doar indicatori la nivelul investitiilor facute in Sanatate. Probleme sunt in controlul tuberculozei, unde se afla intre primele trei tari ca numar de cazuri noi; in ceea ce priveste sanatatea mamei si copilului sau protectia bolnavilor cu afectiuni psihice. In controlul HIV/SIDA, Romania a facut progrese si sta mai bine ca alte tari.
- Obezitatea are caracter ,epidemic"?
- Daca nu limitam de azi obezitatea in randul copiilor, Europa va avea aceleasi probleme cu care se confrunta SUA. Incercam sa colaboram cu producatorii si distribuitorii de alimente, pentru ca marile retele si supermarketuri au puterea de a modela consumul.
- Presedintele Romaniei vrea sa creasca taxele la tigari si alcool. Va avea efect aceasta masura?
- Tarile europene au semnat Conventia antifumat. Asta inseamna ca vor derula campanii de informare, vor da legi de protectie a nefumatorilor, de limitare a reclamei si taxe mai mari pentru tutun. Pretul scazut le ofera copiilor acces usor la tigari. Cand tigarile sunt accesibile, oamenii nu cred ca sunt toxice. E o contradictie ca statul sa cheltuiasca bani pe tratamente, iar orasul sa fie plin cu reclame la tigari. Sper ca presedintele Basescu sa aiba succes.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite