Speculatorii au depreciat leul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii "de conjunctură" se retrag masiv şi umflă cererea de valută, cursul de schimb sărind peste pragul de 3,5 lei/euro În fiecare zi din luna noiembrie, leul a scăzut continuu

Investitorii "de conjunctură" se retrag masiv şi umflă cererea de valută, cursul de schimb sărind peste pragul de 3,5 lei/euro

În fiecare zi din luna noiembrie, leul a scăzut continuu faţă de euro, ajungând să depăşească ieri, pentru prima oară după 1 ianuarie 2007, pragul de 3,5 lei/euro.

Analiştii identifică "jocurile speculatorilor" drept cauză principală a deprecierii, în contextul în care investitorii sunt din ce în ce mai puţin dispuşi către risc.

Iar ca efect al creşterii euro faţă de leul românesc, putem consemna o scumpire a produselor aduse din import, adică un nou imbold dat inflaţiei.

Dacă în primele zile din noiembrie cursul de schimb arăta 3,31-3,34 lei/euro, acum se afişează aproape 3,54 RON/euro, cu o puternică tendinţă de creştere a monedei unice - de remarcat faptul că, în şedinţele de tranzacţionare, cererea de valută este constantă, iar ofertele indică preţuri tot mai mari.

Aprecieri şi deprecieri ale monedei s-au mai întâlnit în România, dar foarte rar acestea au avut un ritm atât de accelerat ca în noiembrie 2007. Ce s-a întâmplat?

"În primul rând, este un efect psihologic puternic în rândul speculatorilor, care sunt speriaţi de pierderile înregistrate pe alte pieţe şi acum îşi închid poziţiile şi aici. Mulţi sunt obligaţi să închidă la 3,5 lei/euro.

După ei vor veni şi alţii, care obişnuiesc să profite de diferenţele de dobânzi dintre România şi alte ţări din Europa - aceştia sunt cei ce au pus o anumită presiune pe curs, dar şi ei vor fi nevoiţi să plece la un moment dat", explică Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari - CFA România.

Piaţa de capital, lovită prin ricoşeu

El se aşteaptă la o continuare a deprecierii monedei naţionale până la nivelul de 3,6 lei/euro spre sfârşitul anului - evoluţie care "ar putea fi înfrânată numai de valutele ce vor intra în ţară, în preajma Sărbătorilor, când românii care muncesc în străinătate se vor întoarce acasă". Investitorii nu se retrag numai de pe leu, în piaţa monetară, ci şi de pe piaţa de capital. Bursa de la Bucureşti a traversat, ieri, o nouă şedinţă de deprecieri agresive. Cel mai afectat a fost segmentul Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF), care au pierdut, în medie, 3,31% faţă de sesiunea anterioară.

Acţiunile companiilor listate la BVB au ajuns, practic, la preţuri ridicole de tranzacţionare, consideră analiştii. "Scăderile din piaţa bursieră sunt cauzate, în primul rând, de contextul macroeconomic. Perspectiva de rating acordat ţării noastre a determinat o retragere a fondurilor străine de investiţii", explică Adrian Simionescu, director general al Finans Securities. Pe măsura devalorizării leului, preţul acţiunilor româneşti exprimat în euro devine tot mai atractiv.

"Şi în lei, cotaţiile acţiunilor sunt ridicol de scăzute. Dacă luăm în calcul şi rezultatele financiare obţinute de companii în primele nouă luni, corecţia aspră din ultima perioadă nu este justificată", consideră Simionescu. În ceea ce priveşte retragerea de pe piaţa bursieră, "străinii marchează profituri, şi nicidecum pierderi", spune Adrian Bărbulescu, analist la Prime Transaction.

Slăbirea leului, posibile efecten

Creşterea inflaţiei, cauzată de scumpirea mărfurilor din import

Majorarea unor tarife exprimate în valută (de exemplu, telefonia mobilă)

Creşterea ratelor în bancă, dacă acestea se plătesc în valută

Dobânda de referinţă a BNR ar putea să crească din nou

Avantaje doar pentru exportatorii care cumpără materii prime în lei şi vând în valută produsele finite

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite