Specula cu bilete, omisă din proiectul de lege privind violenţa pe stadioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive, iniţiat de deputatul PRM Dumitru Dragomir, nu acordă importanţa cuvenită

Proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive, iniţiat de deputatul PRM Dumitru Dragomir, nu acordă importanţa cuvenită modalităţilor de prevenire, "accentuând doar latura represivă", conform Ministerului Justiţiei. Direcţia de Analiză şi Avizare Acte Normative din MJ atrage atenţia că proiectul nu dă importanţă fenomenului de speculă cu bilete, "care poate avea consecinţe asupra controlului şi evidenţei spectatorilor, care favorizează eludarea măsurilor de securitate şi săvârşirea de fapte antisociale". Dumitru Dragomir a iniţiat propunerea legislativă în februarie anul acesta, iar în acest moment este blocată la Senat. Dragomir şi-a motivat iniţiativa şi prin faptul că "arenele în care se desfăşoară meciurile de fotbal au devenit, în ultimul timp, adevărate câmpuri de luptă între forţele de ordine şi unele grupuri de suporteri". De asemenea, se vrea ca, prin lege, suporterii recalcitranţi să aibă accesul interzis pe stadioane, o perioadă determinată, iar cei care încalcă această interdicţie să răspundă penal, galeriile suporterilor să nu fie luate la meciurile în deplasare. Iniţiatorul consideră că este necesar un sistem de supraveghere video pe stadioane, precum şi prezenţa unui procuror pe stadion, pentru constatatea eventualelor nereguli.

"Poliţia şi Jandarmeria au atribuţii haotice"

Ministerul Justiţiei mai consideră că atribuţiile Poliţiei nu sunt clar precizate. "Proiectul prevede că poliţiştii au obligaţia de a menţine ordinea publică în zona traseelor de deplasare către bazele sportive, fără a menţiona care sunt modalităţile efective de menţinere a ordinii publice în această zonă", subliniază specialiştii Ministerului Justiţiei. Nici atribuţiile Jandarmeriei nu sunt stabilite în mod clar. "Despre situaţiile în care Jandarmeria poate interveni, se utilizează sintagma "situaţii clar determinate", fără a se indica un alt criteriu de apreciere", se mai arată în punctul de vedere al MJ. Ministerul a apreciat, în schimb, drepturile sporite acordate procurorului de a lua, în mod provizoriu, măsura de siguranţă a interzicerii accesului pe stadioane, odată cu începerea urmăririi penale, "deoarece scopul măsurilor de siguranţă este acela de a înlătura o stare de pericol".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite