Spectacolul învestirii lui Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Washington se aud salve de tun, soldaţii mărşăluiesc încolonaţi, iar oamenii cu plăcuţe de gât exersează discursuri. Repetiţiile pentru învestirea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al SUA au ieşit bine.

Ceremonia de învestitură a preşedintelui ales va avea loc marţi. Între timp, întregul staff al Comitetului Inaugural al Forţelor Armate s-a mobilizat pentru ca ziua de graţie să fie perfectă. Organizatorii l-au desemnat pe sergentul Derrick Brooks, în vârsă de 26 de ani, pentru a juca rolul  preşedintelui.

Mania americanilor a mers până într-acolo încât au căutat oameni care să semene cu originalii. Astfel, s-au găsit sosii pentru soţia lui Obama, Michelle, pentru vicepreşedintele Joe Bidden şi chiar pentru fostul preşedinte George W. Bush, care va participa la ceremonie.

După ce l-a întâlnit pe Obama în persoană, sosia Brooks a glumit, spunând că „nu are urechi la fel de mari ca ale preşedintelui”, relatează AirForceTimes. „Este important să facem repetiţii, ca să iasă fără cusur”, a declarat Lucy Quinn, ofiţer în Marina Militară şi purtător de cuvânt al Comitetului Inaugural al Forţelor Armate. În partea de est a Capitoliului, militarii au exersat aterizarea elicopterului care îl va purta pe Bush până la Baza Aviatică Andrews, după învestirea lui Obama. 

Bilete la negru

În timpul repetiţiilor, al doilea nume al preşedintelui Obama, Hussein – un nume comun în Orientul Mijlociu – a fost redus la iniţială. În timpul campaniei electorale, acest nume a fost invocat ca negativ de către cei care nu îl simpatizau. Cu toate acestea, după câştigarea preşedinţiei, Obama a declarat că intenţionează să folosească întregul nume la depunerea jurământului.

Americanii nu au pierdut ocazia de a scoate profit de pe urma acestui spectacol. Biletele pentru parada ce va avea loc pe 20 ianuarie s-au vândut într-o clipită, potrivit organizatorilor. Mai mult de 90% dintre bilete pentru un loc de-a lungul rutei pe care se va desfăşura parada au fost vândute online, la preţul de 25 de dolari.

Biletele s-au vândut însă şi pe piaţa neagră cu sume de până la 500 de dolari, în ciuda faptului că oficialii au anunţat că vor confisca aceste bilete iar spectatorii prezenţi la eveniment vor fi legitimaţi de către Serviciul Secret. Blogul american Politico citează cazul unui cetăţean care afirma că, pentru ca operaţiunea să fie legală, intenţionează să vândă un exemplar din ziarul Washington Post pentru 500 de dolari, iar printre filele acestuia va pune două bilete la ceremonie. La eveniment sunt aşteptaţi două milioane de oameni.

Artiştii s-au raliat şi ei la efortul naţional de a transforma învestirea lui Obama într-o experienţă memorabilă. Beyonce, U2, Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Usher, Mary J Blige şi Sheryl Crow vor susţine un concert în cinstea preşedintelui pe 18 ianuarie. Obama este aşteptat să asiste şi el. Cântăreaţa Queen Latifah şi actorii Jamie Foxx şi Denzel Washington vor citi pasaje istorice cu referire la Lincoln, marele preşedinte care îl inspiră mereu pe Obama.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite