Specialiştii români, tot mai solicitaţi de firmele din Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginerii, petroliştii şi specialiştii în software sunt cel mai bine plătiţi. Nivelul salariilor poate depăşi chiar şi 10.000 de euro Deşi încă puţini ca număr, românii plecaţi

Inginerii, petroliştii şi specialiştii în software sunt cel mai bine plătiţi. Nivelul salariilor poate depăşi chiar şi 10.000 de euro

Deşi încă puţini ca număr, românii plecaţi să muncească în afara ţării încep să se întoarcă. Rămân însă specialiştii ce au salarii şi de 10.000 de euro pe lună.

Dacă cei plecaţi să presteze muncă necalificată au probleme în a-şi păstra locul de muncă, nu acelaşi lucru se poate spune despre românii cu studii superioare.

Specialiştii sunt în continuare căutaţi de companiile internaţionale, care sunt dispuse să-şi păstreze talentele, pe salarii care, de cele mai mult ori, le depăşesc de peste cinci ori pe cele din România.

Potrivit reprezentanţilor agenţiilor de recrutare, oferta de locuri de muncă pentru personalul specializat s-a dublat în primele luni ale anului în curs faţă de perioada similară din 2007, în timp ce salariile au crescut cu până la 60%. Astfel, în funcţie de gradul de complexitate, multe salarii ajung şi la 10.000 de euro, iar inginerii, petroliştii şi specialiştii în software sunt cel mai bine plătiţi.

Într-un clasament pe regiune al salariilor programatorilor, angajaţii români ocupă poziţia a patra după Cehia, care are o medie a veniturilor de 2.000 de euro, Ucraina şi Slovacia.

În ceea ce priveşte salariul mediu pentru aceeaşi poziţie în Europa de Vest, cel mai bine plătiţi sunt programatorii germani, cu lefuri de peste 3.000 de euro, urmaţi de cei francezi, care primesc 2.800 de euro lunar.

De exemplu, un arhitect software, ce câştigă în ţară 2.000-3.000 de euro, este răsplătit de companiile britanice cu lefuri cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro, în timp ce un inginer în domeniul petrolier primeşte în Liban sau în Nigeria între 7.000 şi 10.000 de euro.

În construcţii, salariul poate ajunge şi la 3.000 de euro, de până la şase ori mai mult decât câştigă un angajat similar în România. Cele mai mici salarii oferite de firmele din Uniunea Europeană pentru un inginer român sunt în jur de 2.400 de euro, net. "Inginerii români sunt foarte apreciaţi în Europa. Se caută, în special, persoane cu studii superioare pentru a lucra în cadrul firmelor specializate în protecţia mediului.

La mare căutare sunt şi inginerii chimişti, inginerii specalizaţi în procesul de epurare a apei, inginerii constructori şi cei specializaţi în instalaţii.

Salariile oferite acestora de firmele din Olanda, Norvegia şi Franţa sunt cuprinse între 2.400 şi 3.000 de euro", a precizat preşedintele Patronatului Agenţiilor Economici Acreditaţi pentru Ocupare şi Plasarea Forţei de Muncă (ACORD), Roxana Prodan.

Criza afectează tot mai multe firme

Valentin C. are 32 de ani şi a plecat în urmă cu trei ani într-o mică localitate de lângă Madrid, să lucreze pentru o companie specializată în montarea de panouri publicitare. De trei luni de zile, se gândeşte tot mai serios să se întoarcă în ţară.

Nu pentru că nu s-a acomodat cu spiritul iberic, ci pentru că vede tot mai frecvent cum companii prospere până acum îşi închid porţile şi lasă fără un loc de muncă tot mai multe persoane. Ştie că nu va mai dura mult până când patronul la care lucrează îi va spune: "Asta e ultima zi de muncă".

Are prieteni români, care deşi şi-au luat o casă în zonă, au renunţat de bunăvoie la ea şi se întorc acasă. Pentru că mirajul muncii în străinătate se destramă pe zi ce trece tot mai mult. Iar situaţia lui nu este singulară. Repatrierea românilor plecaţi să muncească în alte ţări nu este încă un fenomen, însă are toate şansele să devină.

Probleme mai ales în construcţii

Ionel Muscalu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, spune că în ultima perioadă tot mai mulţi români întorşi din Spania sau Italia vin să solicite locuri de muncă în ţară.

"Români din Spania şi Italia au început să vină la ANOFM pentru a căuta locuri de muncă în ţară, dar numărul acestora este încă mic pentru a putea vorbi de un fenomen", spun Muscalu. Potrivit acestuia, într-o săptămână s-au prezentat la Agenţie un număr de opt persoane care căutau locuri de muncă în Giurgiu şi Teleorman şi care au găsit de lucru imediat.

În paralel, nici numărul angajatorilor străini nu a mai umplut culoarele Agenţiei de români dornici să câştige un ban în străinătate.

Angajatorii din Spania, ţară a cărei economie s-a confruntat cu probleme serioase, în special în domeniul construcţiilor, pe fondul crizei financiare internaţionale, au venit în prima jumătate a anului trecut să recruteze forţă de muncă, dar numai lucrători sezonieri în agricultură, pentru perioade de 1-3 luni.

Lefurile scad odată cu gradul de pregătire

Salariile oferite de firmele din străinătate scad odată cu nivelul de pregătire a salariatului. Astfel, un muncitor necalificat primeşte în ţări precum Cipru, Franţa sau Italia un salariu lunar de cel puţin 900 de euro, la care se adaugă cazarea, masa şi asigurarea medicală.

Potrivit firmelor de recrutare, se caută îndeosebi menajere, constructori, ambalatori, vânzători de îngheţată, animatori în hoteluri pentru copiii lăsaţi de părinţi în zone special amenajate, vânzători de baloane şi lucrători în grădinile zoologice.

Un sfert lucrează în construcţii

În prezent, 47,4% din românii din Italia sunt angajaţi în industrie. Aproximativ un sfert dintre aceştia lucrează în domeniul construcţiilor, marea majoritate fiind bărbaţi. Ei ocupă, de obicei, posturi de zidari, şoferi de camion, magazioneri, şoferi, tâmplari, dulgheri sau muncitori necalificaţi.

Femeile lucrează în special ca menajere, ospătăriţe şi în salubrizare. În Spania, lucrează cu forme legale circa 700.000-800.000 de români, potrivit autorităţilor de la Madrid.

Românii primesc cele mai mari salarii pentru munca în transporturi, construcţii şi industrie, unde se câştigă între 870 şi 1.600 de euro. Românii de vârstă activă aflaţi pe teritoriul celorlalte state membre ale UE reprezentau, în 2007, 0,3% din totalul populaţiei active din UE.

În Italia şi Spania proporţiile erau mai semnificative (0,8% Italia şi 1,8% Spania). Salariul mediu a crescut cu 24,4% raportate la câştigurile salariale din străinătate, cele de pe plan local rămân în continuare inferioare acestora, chiar dacă au înregistrat, constant, rate de creştere.

Astfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică, câştigul salarial mediu net al românilor a crescut cu 24,4% în intervalul iunie 2007-iunie 2008, până la 348 de euro. Câştigul salarial mediu brut a fost în iunie de 475 de euro, cu 2% mai mare decât în luna precedentă.

Salarii mici în prelucrarea lemnului

În iunie, cele mai mari lefuri nete s-au plătit în sectoarele de intermedieri financiare - 881 de euro, iar cele mai mici în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei - 188 de euro).

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), salariul mediu net acordat în luna iunie din 2008 salariaţilor din informatică şi cercetare-dezvoltare a avut o creştere anuală de 33%, până la 800 de euro, în condiţiile în care faţă de luna mai a sporit cu numai 1%.

Români din Spania şi Italia au început să vină la ANOFM pentru a căuta locuri de muncă în ţară, dar numărul acestora este încă mic pentru a putea vorbi de un fenomen
Ionel Muscalu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite